關於router wi fi天線問題請教

小弟不才想向各位ching賜教

我用router要求唔高,所以我前排買左個levelone WGR-6013 router用

我屋企唔大,普通公屋新十字型中單位3-4百呎左右

個router擺係廳中間,但發覺係房用手機WI FI接收不太穩定(近期房開冷氣關門先有這情況)

想換接收強wi fi天線,唔知各位ching可唔可以比意見小弟或邊度買wi fi天線最好?

感激不盡

買賣區成日有人放天線,2x蚊有交易

買賣區成日有人放天線,2x蚊有交易
registered 發表於 2013-5-25 13:55

多謝ching回貼,小弟也想買,可惜未達指標不能兢投

小弟不才想向各位ching賜教

我用router要求唔高,所以我前排買左個levelone WGR-6013 router用

...
kplee 發表於 2013-5-25 13:27

新十字的話因為你中間可能有1-2幅結構牆, 所以個SIGNAL唔太穩, 換天線唔一定有用, 因為本身電話既WIFI ANTENNA同POWER都好弱, 你ROUTER穿到入去, 電話都未必射得返去... 換天線之前最好試下將部ROUTER移左位, 去到冇結構牆擋住既地方

真係想換的話, 建議你換做PANEL天線, 不過好似過百蚊一個

新十字的話因為你中間可能有1-2幅結構牆, 所以個SIGNAL唔太穩, 換天線唔一定有用, 因為本身電話既WIFI AN ...
s20021139 發表於 2013-5-25 14:29

唔該晒ching,假如真係換PANEL天線,請問邊隻天線好?是否上新高登2樓個買還是鴨記好?

0係手機裝個wifi analyzer. 0係房到睇下有冇同人撞channel.

另外, 個router擺位, 方向都好重要, 用個wifi analyzer 睇下點擺隻router訊號係最強.

唔該晒ching,假如真係換PANEL天線,請問邊隻天線好?是否上新高登2樓個買還是鴨記好? ...
kplee 發表於 2013-5-25 14:38

唔知有無擺錯,因為放那個位置是正中位(屋企比較亂,抱搛 )

唔該晒ching,假如真係換PANEL天線,請問邊隻天線好?是否上新高登2樓個買還是鴨記好? ...
kplee 發表於 2013-5-25 14:38

我手頭上既PANEL 天線係朋友送, 聽聞係鴨記O個頭買既, 你可以去睇睇, 不過PANEL天線COVERAGE係左右各45度, 上下15度左右, 用既時候要留意下, 過左上面既度數SIGNAL會有好明顯既分別

我手頭上既PANEL 天線係朋友送, 聽聞係鴨記O個頭買既, 你可以去睇睇, 不過PANEL天線COVERAGE係左右各45度 ...
s20021139 發表於 2013-5-25 14:48

好,我一陣行一行鴨記睇睇,唔該晒

好,我一陣行一行鴨記睇睇,唔該晒
kplee 發表於 2013-5-25 14:52

其實我覺得 radhk 講得O岩, 你幫部電話裝個WIFI ANALYZER 睇下你部電話收個WIFI 係幾多DB, 用咩CHANNEL, 個ROUTER有冇同人撞CHANNEL, 或者隻ROUTER係唔係DOM唔到你間屋, 會比直接買支新天線黎試更好