[操作疑難] [已解決]HKBN CABLDE MODEM 點轉IP?

HKBN CABLDE MODEM 點轉IP?
(無得改MAC ADDRESS / CLONE)
modem 是fixed的
我想問有冇咩好方法可以轉ip

(hkbn cable modem 有2個port
1個for 電視+電話 (fixed ip)
1個for 上網 (可變ip (by 轉mac address ))
原本我用fixed ip 個個modem
依家拎多個router 博上網-> release + renew
hkbn cable modem close wifi
收工

ipconfig /release?

ipconfig /release?
冷 發表於 2013-5-29 15:34

我唔係直接連線

我唔係直接連線
kabhei 發表於 2013-5-29 16:06

冇得改MAC Address,佢都係當同一個device,HKBN的話近乎萬年不變………對好多人來講其實好事來。

冇得改MAC Address,佢都係當同一個device,HKBN的話近乎萬年不變………對好多人來講其實好事來。 ...
NexusN 發表於 2013-5-29 17:42

已解決了....

冇得改MAC Address,佢都係當同一個device,HKBN的話近乎萬年不變………對好多人來講其實好事來。 ...
NexusN 發表於 2013-5-29 17:42

有例外,例如去免空下載檔案~

有例外,例如去免空下載檔案~
tonytony 發表於 2013-5-29 17:46

又令我想起此TOPIC

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... light=IP&page=1

原本我用fixed ip 個個modem
依家拎多個router 博上網-> release + renew

中間攝多隻router?
咁當然得,MAC Address都換左了…

我以前用now的時候在windows轉ip成功...

唔知以加仲work唔work....

你可以參考一下︰Click Me!Go

你係唔係用GPON?