我係唔係需要一個wireless bridge?

請教各位師兄

arm arm搬屋,而家廳同房各自有一部電腦,另外廳有一部舊版無wifi既XBox 360
因為電話制位既原因寬頻要裝係房 (即係個wireless router會放喺房)
裝修果時又唔記得拉條Cat 6線由廳入房

如果我要廳部電腦同XBox都上倒網
又唔想去買XBox果個貴又無當既wireless adapter
我係唔係要買個wireless bridge
有無model介紹 (因個人原因不會考慮 D-Link和 TP-Link)

(我知我可以買一個wireless adapter插廳部電腦,再用crossover cable駁部電腦同XBox,再bridge埋電腦有線同無線network,咁樣部XBox都可以上網。不過我唔想下下要開電腦去俾XBox上網...)

Thanks in advance

Buffalo, HP-G300N,
可以用WDS

用 homeplug 算啦

如果WIFI SIGNAL本身夠強的話, 你買個旅行ROUTER 可以當CLIENT 用WIFI TO LAN 入XBOX 的.
如果收得唔好, HOME PLUG算吧...

1. 拉條明線入房用﹐暫時頂當用住先﹐涯到部xbox 3紅換新機

2. 學你講﹐買隻router 轉行 bridge mode﹐不過唔係每一款router都做到此功能。

3. homeplug﹐不過唔係太值得。

Buffalo, HP-G300N,
可以用WDS
tkhuihu 發表於 2013-5-30 14:15

你既意思係Buffalo HP-G300N有bridge mode?

用 homeplug 算啦
spadeace 發表於 2013-5-30 14:55

如果WIFI SIGNAL本身夠強的話, 你買個旅行ROUTER 可以當CLIENT 用WIFI TO LAN 入XBOX 的.
如果收得唔好, HO ...
u.c. 發表於 2013-5-30 15:19

用homeplug唔多值得
我要同時出兩個LAN (PC + XBox), 有邊隻旅行router可以?

1. 拉條明線入房用﹐暫時頂當用住先﹐涯到部xbox 3紅換新機

2. 學你講﹐買隻router 轉行 bridge m ...
peter_chan 發表於 2013-5-30 15:24

接受唔倒明線
師兄知唔知有邊幾款router有bridge mode? thx

回復 6# DeathKnight

http://www.aztech.com/hk/homeplug_hl125g.html
homeplug 可以唔只1個頭架

仲有, 你可以買3隻番黎form 一個LAN, 唔需要買2對
homeplug 點計都會stable 過你wifi 過牆

回復 6# DeathKnight

XBOX --> TRAVEL ROUTER (CLIENT BRIDGE MODE) ---> WIFI ROUTER

PC --> USB WIFI 手指  ---> WIFI ROUTER

咁咪得囉....

唔知點解CHING唔鍾意用tp-link, 我大陸屋企三層, 拉唔到線, 所以我買咗3個cheap cheap TP-link rounter, 裝DD-WRT, 跟住行wireless bridge!

而家地下嗰層smart TV電視可以吉線上到, 又可以全屋一個SSID.

唔知點解CHING唔鍾意用tp-link, 我大陸屋企三層, 拉唔到線, 所以我買咗3個cheap cheap TP-link rounter, 裝 ...
dtsang29 發表於 2013-5-30 17:49

回復  DeathKnight

homeplug 可以唔只1個頭架

仲有, 你可以買3隻番黎form 一個LAN, 唔需要買2對
homep ...
spadeace 發表於 2013-5-30 17:04

諗諗下可能真係homeplug好d,因為我廳同房兩部電腦間中要互抄file
不過一個HL125G加一個HL115EP既價錢夠買多一個好少少既router...

homeplug係唔係只要兩邊socket駁同一個電箱
唔使同一條電線, right?

除左AZTECH,仲有無其他牌子推介

回復  DeathKnight

XBOX --> TRAVEL ROUTER (CLIENT BRIDGE MODE) ---> WIFI ROUTER

PC --> USB WIFI  ...
u.c. 發表於 2013-5-30 17:28

wireless bridge或者homeplug會簡單得多...

唔知點解CHING唔鍾意用tp-link, 我大陸屋企三層, 拉唔到線, 所以我買咗3個cheap cheap TP-link rounter, 裝 ...
dtsang29 發表於 2013-5-30 17:49

大陸牌子仲要係network product...
君子不立危牆之下...