想WIFI串透能強可以有邊隻router選擇?

用緊pccw 200+1043,隻1043唔係太夠力食唔到pccw 200,而且串透力差,筆直1000左右有咩好選擇?

聽呢度的師兄講n56就算無天線都好強

我間房距離廳個router中間隔左道兩寸厚門同雜物. 我先前用老年dlink 524, 單天線g router同pci的micro n usb接收器
平時收到3格, 開冷氣一閂門就斷線上唔到網
上年換左隻水牛g300nh2, 唔閂門收4格, 上網快左d; 閂門2-3格浮動, 都勉強上到網, 但bt同youtubing唔可以同時進行

把幾火下轉tplink的822n隻雙天線接收器
平時收爆格, 爆速有7.8MB/s, 閂房門都係4-5格. 速度平時都有4-5MB/s. 但水牛同tplink好似唔夾, router唔可以set去n only, 一定要gn/bgn mix先連到線, 但一連到線就有300mbps的連接

總論router強, 有3天線又點? 接收個部都要強, 最好有起碼一條天線而唔係內置天線的接收器

我間房距離廳個router中間隔左道兩寸厚門同雜物. 我先前用老年dlink 5 ...
唐賓南紀念中學 發表於 2013-6-1 11:34
thx!等驚隻n56吹得太勁,驚伏

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

唐賓南紀念中學 發表於 2013-6-1 11:34

師兄會唔會記錯左?
呢度個個師兄都話N56弱項係WIFI喎

n56 WIFI
5 GHz 訊號極弱,基本上只可無阻隔咁用,BUT 手機OFCA測速已過100M
2.4 GHz 隔一道牆都可以收爆,手機OFCA測速 4XM到

其實一般都好夠用,你上一般WEBSITE,YAHOO NEWS,實際流量都係幾十~幾百KB咁去

利申:n56u  用家,PCCW FTTH 200M

回復 2# 唐賓南紀念中學

呢度幾時有CHING話N56U個WIFI勁架?唔好亂吹啦!
一隻ROUTER普普通通都用你三五年。唔好老點,手尾好長架。
我聽講就Netgear3700V4唔錯。記緊係要V4其他V唔好要。

回復  唐賓南紀念中學

呢度幾時有CHING話N56U個WIFI勁架?唔好亂吹啦!
一隻ROUTER普普通通都用你三 ...
jyeunghi 發表於 2013-6-1 22:40
點解係v4?

n56 WIFI
5 GHz 訊號極弱,基本上只可無阻隔咁用,BUT 手機OFCA測速已過100M
2.4 GHz 隔一道牆 ...
說不出的話 發表於 2013-6-1 18:01
所以我有一點保留係asus

唔好對n56既wifi接收距離有咁高期望, 佢本身係冇實體天線, 就連機裡面都冇, 只係就咁將d天線print喺pcb上面... 接收力比我之前部linksys wrt310n仲要差一截..
不過好在我對wifi都冇乜要求.. NAT又超強, 所以都係一部好機!

想知netgear 3400好唔好?