[開箱] 野外露出系列 - ASUS RT-N12E 開箱文

今次我又放埋另一篇野外系列的開箱文出黎,唔知大家覺得如可呢?不過天色開始昏暗,加上轉左以手機拍攝,所以質素方面比較差,希望各位師兄唔好見怪,要多多支持~

先來欣賞一下今次的主角 – ASUS RT-N12E 的包裝
定位:屬於雙天線300Mbps無線連接速度的Router
保養:提供3年特長保養
特點:備有5dBi的增益天線
   即插即用,免CD安裝程序
其他功能:兼容802.11b/g/n 無線網絡規格
     支援節能
     支持EZ WPS按鈕
     支持QoS頻寬管理
     支持ASUS快速網路設定(QIS)

再來的是包裝的內部,主要可分為3個間隔
上格:ASUS RT-N12E的主機
右格:配件部份(主機火牛、約為1米長的RJ45 LAN線)
底層:使用說明書及產品介紹等

打開上層等大家睇清楚一些

主角現身 – 外型
主機本體設計主要分為上下2部份
上部份:採用時尚優雅的菱鏡面(看上是啞面與間面之間)
下部份:採用奢華大方的髮絲紋理配上金黃色的ASUS字樣
散熱部份:在機底和機側都有很多斜條紋的散熱孔
指示燈:8顆綠色LED指示燈

來到主機I/O部份
提供1x RJ45 10/100 WAN端口、4x RJ45 10/100 LAN端口

擺個45度角給大家來看看 - 主機I/O部份
天線:2x 5dBi的增益天線
這條天線比一般Router使用的長,規格是5dBi,使無線覆蓋範圍更廣更遠。另外天線數目達2條,比起入門級的單天線Router,有更好的穿牆能力。
按鈕:電源按鈕、重置按鈕和WPS按鈕

這隻ASUS N12E在雙天線級數是平價之選,售價大約是$200左右。另外提供的保養年份比市面上很多品牌的無線路由器都來得長。再者就是天線方面升級為信號收發能力更強的5dBi規格,信號方面無疑是更穩定。而筆者最欣賞的地方是使用設定方面,相信大部份裝過Router的人都知道,很多時在第一次使用都要set一大輪設定,以及安裝驅動等繁複的步驟,而N12E有ASUS獨家的QIS功能,基本上可說得上即插即用,對於對電腦不熟識的用家可說是一大的福音。也是各位送比女仔的首選,超短時間幫她建設好個WiFi,仲唔比番個贊你

另外若果想Set更多設定(如加密、控制等),可以進入進階的設定界面
界面預覽試用:(界面和功能於不同型號中有小許不同)
http://event.asus.com/2009/networks/dummy_ui/tw/index.html

最後送幅有ASUS平板桌佈風格的照片給大家

以往文章:
野外露出! SteelSeries siberia v2(炫彩紅)開箱文
[開箱測試]ADATA HE720 超薄外置HDD
TRIM功能強化 ADATA FW 5.0.7a (附有韌體更新教學)
Asrock Z77 OC Formula 不專業的開箱文(多圖)
[開箱測試]ADATA S511 120G(13/9更新實測)
[開箱測試]ADATA S102 PRO 32GB
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

夜街開箱文好似第一次見

是不是不能帶回家呢。。。。

急不及待開箱的確很讃!

回復 3# wong2012
梗係啦,比我帶左返屋企用吖嗎;)

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

好廣告feel

我都系用呢款router 經常斷線
有時斷到自動連返之後 都上唔到 要禁router粒的 重啟先得
唔知系咪同ISP唔夾
利申:bb100

是不是不能帶回家呢。。。。
wong2012 發表於 2013-6-2 03:47

尼一部賣左比jaajaa師兄,不過仲有另一部係屋企 xD

我都系用呢款router 經常斷線
有時斷到自動連返之後 都上唔到 要禁router粒的 重啟先得
唔知系咪同ISP唔 ...
YYMAN 發表於 2013-6-2 15:20

尼個問題我見以前有post講過,好似話佢個節能問題,要係電腦較番鎖定連線地址定咩野甘

得堆相同大部分介紹包裝, 外觀既字, 特登晌戶外影唔知做乜鬼.