公司約3-4千尺想攪WIFI,用咩AP 好?用 2-3隻 AP-800 Wireless Access Point ? 可行不?

公司約3-4千尺想攪WIFI,用咩AP 好?用 2-3隻 AP-800 Wireless Access Point ? 可行不?

最好用一隻2920n+2隻AP800,咁就咩都夠,同埋好穩定

任何牌子都 ok, 我用 asus 吾错,有時可能用 homeplug
avbee 發表於 2013-6-5 10:46

邊個話任何牌子都得???
你試下用隻D-Link 家用router +  Belkin Router/Ap,包你死得快,成日要restart

任何牌子都 ok, 我用 asus 吾错,有時可能用 homeplug
avbee 發表於 2013-6-5 10:46

家用嘢真係得啖笑......淨係Firewall都唔夠使,仲要用homeplug真係祝君好運。

PCCW都係跟隻垃圾級Level One家用版150Mbps Wireless router俾我公司,開一日已經會斷線要人手restart,不過冇叫佢上黎換,反正垃圾換過一台都係垃圾。好在有PPPoE Account name/password, 裝咗條線幾日後直接用返自己果隻router,wireless用獨立AP host住, 開咗成年幾都相安無事。

邊個話任何牌子都得???
你試下用隻D-Link 家用router +  Belkin Router/Ap,包你死得快,成日要rest ...
aboutfung 發表於 2013-6-5 15:27

Belkin 真係垃圾到爆,hang左拔火牛再插,居然唔著,要拔條線先ok,部機封左係個box到架嘛(public地方關係需要)

參考下就知,點解有堆人會咁反對家用嘢用落商用環境

What Separates Business Routers From Consumer Routers?
http://www.pcworld.com/article/2 ... sumer_routers_.html

回樓主,Business grade既AP通常冇死錯人,最多係速度唔夠家用既快,AP同Router用返同一隻牌子應該會方便少少,最少config容易對,DrayTek Vigor系列響香港有代理,最多都係訂咗要等幾日。

我自己唔係用DrayTek而係用全套Mikrotik, 鐘意佢router個firewall同network config夠仔細, AP就可以細調802.11參數,配埋一套的話upgrade firmware是可以響一部master度擺個firmware file, 其他機就一齊upgrade的。

早排有堆Qualcomm SoC既電話上唔到AP, 一update firmware就冇事,如果同樣夾唔到AP既情況響家用Wireless router出現,根本冇人會理。

參考下就知,點解有堆人會咁反對家用嘢用落商用環境

What Separates Business Routers From Consumer Rout ...
kennylam777 發表於 2013-6-5 17:00

MikroTik緊係好野啦,問題係對一d唔係network professional 來講,真係又煩又難。
一般用家用Draytek來做商用的話,唔會有好大困難的。
建議樓主用一套Draytek,唔好盲目聽人講用Asus,Asus呢d,家用來講還可以,一上商用層面,你諗都唔好諗,尤其係你要預比較多wireless clients.