新手求救 ASUS N66U SET VPN

ROUTER: ASUS N66U  3.0.0.4.354.29
NAS:S 213+
問題是這樣的..用了ASUS N66U三個月左右.一直想set VPN.但係已經跟足官方設定照做..但是用電話也不能連接N66U VPN.

反而NAS VPN可以正常使用.在內地也能正常使用.但是NAS所設的VPN在香港用手機連接測試,開VPN 1X Mb/s.關了VPN 8X-9XMb/s,速度不理想

而ASUS N66U又一直不能正常連接到VPN,有沒有師兄可教路.ASUS N66U VPN SETTING?
會不會與firmware有關?我朋友的N66U同一設定也可以連接VPN.
我由3.0.0.4.354.升到3.0.0.4.354.29兩個版本都一樣不能連接VPN
真的煩人.一個問題煩了我三個月都未能解決.希望師兄們幫手及指點

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你試下full reset "factory setting" 一次吧!

N66 我之前都有好多古怪問題! 如要熄hardware NAT 先用到VPN!

有次無啦啦上唔到VPN搞左我成日, 我full reset 一野就完全正常曬!

3.0.0.4.354係beta版來的......
試翻stable release, 最新應該係3.0.0.4.270, 我用緊Android PPTP入去完全無問題...
BTW, 你響大陸VPN翻香港, 速度當然會比直接出街慢啦...
有1x Mb/s咪偷笑咯...

試翻stable release, 最新應該係3.0.0.4.270, 我用緊Android PPTP入去完全 ...
Advanced Ivan 發表於 2013-6-5 11:34

明白了..謝謝師兄.
師兄誤解左...我o係香港用S4測試NAS的VPN..連接左NAS VPN測網速.1XMb/s...關了NAS VPN有8X-9XMb/s...NAS VPN好似好慢
所以我好想睇下VPN直接由router做會唔會好D.
3.0.0.4.270無Wake to LAN功能..有時NAS唔係長開既情況下.在街可以靠呢個功能開NAS.都幾方便.
3.0.0.4.345好在加左 WTL呢樣野o岩用

試翻stable release, 最新應該係3.0.0.4.270, 我用緊Android PPTP入去完全 ...
Advanced Ivan 發表於 2013-6-5 11:34

354 和 270 我都用過, VPN 無問題。 但由於354 係beta, 我都係用緊270.。。

354 和 270 我都用過, VPN 無問題。 但由於354 係beta, 我都係用緊270.。。 ...
fly888 發表於 2013-6-5 11:55

師兄有無咩係需要突別SET架..可以指點一下小弟嗎

用緊354無問題+1
你係咪有做VPN port forward 去NAS架 (好似1723)
router做VPN唔洗port forward
電話連唔到咁電腦連唔連到???

用緊354無問題+1
你係咪有做VPN port forward 去NAS架 (好似1723)
router做VPN唔洗port forward
電話連唔到 ...
marcolee1314 發表於 2013-6-5 12:20

係呀師兄.我係做左VPN port比NAS.
NAS既VPN用手機可以連到.可正常使用.roter VPN用手機連唔到.
咁我應該點做?

係呀師兄.我係做左VPN port比NAS.
NAS既VPN用手機可以連到.可正常使用.roter VPN用手機連唔到.
咁我應該點 ...
purplepaper 發表於 2013-6-5 12:28

del 個port forward law

3.0.0.4.270無Wake to LAN功能..有時NAS唔係長開既情況下.在街可以靠呢個功能開NAS.都幾方便.
3.0.0.4.345好在加左 WTL呢樣野o岩用
purplepaper 發表於 2013-6-5 11:48

If you are using iOS/Android, you should try ASUS AiCloud......
Its WOL is more convenient than the web portal one...
You can even grab the files you need thru AiCloud directly