[操作疑難] 由HKBN 100MB轉左PCCW 200MB 但電話線出左問題

家陣我最高速度只可以去到100MB  個師父話因為之前條線行4針, 如果要行盡200MB就要轉8針
但佢公司只提供最多3米長既線,所以要我自己買

咁係咪去返D電腦鋪買返D8針線就可以行返200MB? 定係個師父呃我

另外, 如果唔想行明線, 行WIFI又係咪一個好選擇?
咁請問我要買咩器材先可以係電腦到用WIFI上網?
另外, 如果用WIFI上網, 會唔會好似插線一樣咁穩定?

唔該晒

家陣我最高速度只可以去到100MB  個師父話因為之前條線行4針, 如果要行盡200MB就要轉8針
但佢公司只提供最 ...
Mct530 發表於 2013-6-5 20:05

HKBN係Cat5E線(8芯)比你, 只不過個BB100個LAN頭駁4芯比你, 你叫個C FU 剪左個LAN頭佢, 幫你駁返個8芯既LAN咪得囉...

佢意思可能係又要行200.又要打到電話,如果係就要拉多條線

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

佢意思可能係又要行200.又要打到電話,如果係就要拉多條線

(由 HKEPC Android 手機版 發出) ...
cyberyeah 發表於 2013-6-5 20:43

我無家居電話

另外, 想問問大家

如果唔想行明線, 行WIFI又係咪一個好選擇?
咁請問我要買咩器材先可以係電腦到用WIFI上網?
另外, 如果用WIFI上網, 會唔會好似插線一樣咁穩定?

HKBN係Cat5E線(8芯)比你, 只不過個BB100個LAN頭駁4芯比你, 你叫個C FU 剪左個LAN頭佢, 幫你駁返個8芯既LAN ...
nnd 發表於 2013-6-5 20:39

唔該晒, 我問問佢先! 謝謝

但佢公司只提供最 ...
Mct530 發表於 2013-6-5 20:05

你現在用PZZW 200M, 應該是行FTTH, 佢個GPON, 比左你..另外果條Cat5e線如果只提供3M, 你唔夠長就自己買返條夠長既Cat5e or Cat 6線啦, 另外要用wifi, 你可以自己加個Router在個GPON後面就okay啦, 但行wifi, 只有AC先出到過100Mbps, 用802.11N (5GHz)都可以有70-80Mbps, (2.4GHz)得30Mbps左右

你現在用PZZW 200M, 應該是行FTTH, 佢個GPON, 比左你..另外果條Cat5e線如果只提供3M, 你唔夠長就自 ...
炎冬 發表於 2013-6-5 21:39

佢家陣隻PCCW果舊機都有WIFI, 咁我係電腦加隻手指黎接受WIFI可唔可行?

可唔可以用盡200MB?

謝謝

佢家陣隻PCCW果舊機都有WIFI, 咁我係電腦加隻手指黎接受WIFI可唔可行?

可唔可以用盡200MB?

謝謝 ...
Mct530 發表於 2013-6-5 21:48

好像PCCW比果個router 好像行得100Mbps左右, 行wifi一定行唔盡200M, 你可以post隻router model上來看下嗎?

好像PCCW比果個router 好像行得100Mbps左右, 行wifi一定行唔盡200M, 你可以post隻router model上來 ...
炎冬 發表於 2013-6-5 22:28

huawei HG8045

huawei HG8045
Mct530 發表於 2013-6-5 22:34

呢隻是GPON/Modem連router, 帶有wifi功能的...如果你要wifi, 在電腦加wifi手指都得..不過速度唔會快得去邊...150M既手指, 30M左右啦