[操作疑難] HKBN 續左約先以平安鐘為由就唔履行合約

是咁的, 話說5月31號同HKBN 續左以下呢一個服務組合

由於屋企有老人家
打算裝返個平安鐘
咁我續約前就多口問句係咪唔可以用HKBN 既電話黎接駁平安鐘
當時CS位小姐就話唔可以用佢地電話網路黎駁平安鐘

就因為我呢條問題, 到我6月2號收到HKBN 電話
HKBN 就話我因為屋企有平安鐘唔會裝電話線比我
所以要我轉PLAN, 轉去$180 只包100MB 上網, 6條DISCOVERY 既BBTV同BB WIFI 既PLAN
我拒絕佢地建議, 要求佢地解釋
佢地客戶關顧部既解釋就話因為HKBN O係我屋企既電話線唔支援平安鐘
所以如果佢地知道客人有平安鐘/師傅見到有平安鐘都會取消客戶既服務

我就真係好奇怪
屋企已經有條PCCW 既電話線專門接駁平安鐘
客戶有咩服務, 關HKBN咩事先?
而佢地就答係因為安全問題
我問佢到底乜野安全問題,
佢又答唔出又話公司POLICY 係咁
我問佢邊條POLICY?
佢又話係公司內政唔可以同客人講
我搵齊哂佢公司既條款, 都無講過呢樣野
之後佢地仲話就算你取消左平安鐘
都要拎份取消平安鐘服務既證明去HKBN 門市先考慮幫客人裝電話線

咁大間公司, 係咪可以完全唔講道理咁霸道?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

HKBN 個TEL本身就一停電就打唔到
同埋佢個網講明家居電話不適用於接駁平安鐘
http://www.hkbn.net/new/tc/communication-plan-details.shtml

插錯電話線,攪出人命,邊個負責?

插錯電話線,攪出人命,邊個負責?
newdayhigh 發表於 2013-6-6 14:01

已經有獨立一條PCCW 電話線接駁平安鐘
同佢提供既電話線半點關係都無
如果咁樣假設既話
係咪寬頻上網既客戶都可以因為佢有機會非常下載而唔幫佢安裝呢?

HKBN 個TEL本身就一停電就打唔到
同埋佢個網講明家居電話不適用於接駁平安鐘
...
b_kevin_e 發表於 2013-6-6 13:57

我知唔適用
但係唔等於人地有個平安鐘就會用佢條線黎駁架嘛

我知唔適用
但係唔等於人地有個平安鐘就會用佢條線黎駁架嘛
leunga 發表於 2013-6-6 14:40

http://www.hkbn.net/tnc/home_telephone_201205.pdf

呢份係香港寬頻電話服務既條款
入面只係講唔支援平安鐘
但唔係話有平安鐘就唔提供服務比客
兩回事黎

如果你一個唔小心插錯線
繼而真係TOUCHWOOD有乜大吉利是既事情

佢實在擔當唔起呢個責任

佢都 OFFER 返另一個PLAN,
我覺得你都無謂強人所難喇
或者要求佢俾返同等既 bbTV 咪算囉

PS: 如果佢講到知你有第二條線都唔會裝,
似乎係之前瀨過野唯有斬腳趾避沙蟲

如果你一個唔小心插錯線
繼而真係TOUCHWOOD有乜大吉利是既事情

佢實在擔當唔起呢個責任

佢都 OFFER 返另 ...
asv2 發表於 2013-6-6 14:48

其實佢講明唔用得
再比人簽份同意書, 就唔會有責任問題
但而家話你有部機就唔幫你裝
不過我完全見唔到佢任何條款有呢個講法

其實佢地而家係唔肯offer返同等既plan
一係就$145 淨100mb 寬頻

其實佢講明唔用得
再比人簽份同意書, 就唔會有責任問題
但而家話你有部機就唔幫你裝
不過我完全見唔到佢 ...
leunga 發表於 2013-6-6 14:53

點為之同等?
你不如開個價問下佢囉

你問我,個電話服務唔值錢添
之前我登記,送俾我我都話唔駛裝

點為之同等?
你不如開個價問下佢囉

你問我,個電話服務唔值錢添
之前我登記,送俾我我都話唔駛裝 ...
asv2 發表於 2013-6-6 15:24

開左啦
有人剛剛簽左$116 30個月, 我問佢要呢個PLAN,
佢話絕對無我比人呃左
一係就$145 淨100MB上網 一係就$180
問題係而家個PLAN仲有FREE IDD,
我最想要係呢樣