大家點睇 Buffalo WZR-HP-G300NH2-A1 呢隻 router?

有冇師兄用緊?

用唔用得盡200mb寬頻?

A1? (帖子長度不符合要求)

我用緊 (PCCW 300M Fibre)
WZR-HP-G300NH (第一代) + dd-wrt ---- TP-Link Switch ---- PC

咁啱屬晚試過speedtest, 都有U/D: 19x/13x

回復 1# siuwan1205

Buffalo WZR-HP-G300NH2-A1 有冇5g wifi

本人正正用緊g300nh2, 只可以話水牛的firmware太差, wifi慢得可憐. 我用100m的pxxw, 用lan線都食到8成速度
嬲嬲地用轉去水牛提供的ddwrt, wifi性能有明顯的提升; 轉去最新版的ddwrt(當時), wifi爆到6MB/s, 上個月調完有7.3MB/s
要ddwrt黎解放性能, 但就無左bt呢d功能
整體黎講, 我都幾滿意

無nh2得2.4ghz的n, 無ac, 無5ghz

本人正正用緊g300nh2, 只可以話水牛的firmware太差, wifi慢得可憐. 我用100m的pxxw, 用lan線都食到8成速度
...
唐賓南紀念中學 發表於 2013-6-11 13:38

我用緊你呢款的新版(美國買翻來的,香港還賣緊第二代的艙底貨,從生產日期可知)其實舊版(G300NH2)對DD-WRT的兼容性好D。。。
都係用DD-WRT中
WIFI跑滿150N的速度(因為我沒300N的WIFI網卡)
我用BT沒問題wor, 你講有問題系米UPnP沒打開?我用port forwarding或UPnP都BT沒問題
DD-WRT的應用可以參考我BLOG的文章:http://upsangel.byethost13.com/category/dd-wrt/

有冇師兄用緊?

用唔用得盡200mb寬頻?
siuwan1205 發表於 2013-6-10 12:48

smallnetbuilder 話跑得盡, 沒問題

我用緊你呢款的新版(美國買翻來的,香港還賣緊第二代的艙底貨,從生產日期可知)其實舊版(G300NH2 ...
upsagel 發表於 2013-6-11 04:32 PM

我意思係無左用router黎bt的功能
用電腦黎bt無問題

我意思係無左用router黎bt的功能
用電腦黎bt無問題
唐賓南紀念中學 發表於 2013-6-11 16:49

buffalo原裝firmware有eco功能 (set每天自動開關wi-fi時間)
請問dd-wrt有否呢個function?