第一次接觸AC router,點先可以設定行full speed?

買左d link 810L,配thinkpad x201,wifi用intel [email protected],搞好晒只行到130mbps或以下,連300mbps都行唔到......
係唔係我設定得唔好,thanks~見圖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你set 802.11ac only梗係唔得
n + ac就得
因為6300都唔支援802.11ac, 所以你set 802.11ac only會跌左落2.4G

你set 802.11ac only梗係唔得
n + ac就得
因為6300都唔支援802.11ac, 所以你set 802.11ac only會跌左落2.4G ...
KinChungE 發表於 2013-6-12 16:24

已試,唔得呀,我明佢唔支援AC,只希望佢行返6300最高速既400mbps就收貨啦

Open the properties
Selected the Advanced tab
Verify the following settings:

Both of your channel w ...
167pk 發表於 2013-6-12 14:38

謝謝提議,advanced果頁好似唔多覺有你提既選項

已試,唔得呀,我明佢唔支援AC,只希望佢行返6300最高速既400mbps就收貨啦
野野夜孩子 發表於 2013-6-12 16:30

上網check左
你呢部router
5GHz只得1T1R
2.4GHz只得2T2R

行450Mbps要3T3R, 你部router唔支援

回復  KinChungE

連上802.11n的速度只有144.5Mbps(左下圖),而802.11ac則飆升到433.5 ...
167pk 發表於 2013-6-12 17:14

換言之, 買部3T3R既802.11n router仲好