打機lag問題...

其實個問題都困擾左幾個月
但一直諗方法解決都係冇咩改善...
我用緊icable 50mbps (我諗係50mbps掛...個plan已經好耐

用speedtest又似乎睇唔出問題

連speedtest台灣ser速度都係差唔多

但一到打機開olg果時就硬係會間唔中有1~2秒好似斷左線咁 跟住又冇事
幾分鐘又同你定幾秒咁樣
最近夜晚2200問題更加明顯...係lag到好難玩落去...

設備如下:
TP-LINK TL-WR841N router
LevelOne PLI-2030 200mbps Homeplug
p7h55-m onboard internet lan chip
i7 860 + gts250 + 8gb ram

router係新買 試過換隻舊既router上去 冇分別..
homeplug有3隻 (2部pc) 對調插試過一樣有lag...

問過其他人佢地打機好順根本冇我定幾秒既問題..
目前懷疑問題出現係自己既硬件設備...

Lan 缐直駁router試吓係咪—樣先?
冇事就可能係homeplug 唔夠快囉

tp link 用過有你講問題出現,換左就冇野

via HKEPC Reader for Android

Lan 缐直駁router試吓係咪—樣先?
冇事就可能係homeplug 唔夠快囉
cvguser 發表於 2014-6-23 13:20

部機隔router幾間房 係唔考慮搬機箱過去router旁邊試之前(corsair 650D 11kg重...) 冇咁長既lan線去直插試

tp link 用過有你講問題出現,換左就冇野

via HKEPC Reader for Android
franklee006 發表於 2014-6-23 13:25

我舊果個router係d-link 試過都係一樣...(換新係因為佢冇wifi)

部機隔router幾間房 係唔考慮搬機箱過去router旁邊試之前(corsair 650D 11kg重...) 冇咁長既lan線去直插試 ...
danny9428 發表於 2014-6-23 13:39

你試下用-t 怒PING個ROUTER睇下有冇LOST先啦!
試下對換另一部機條LAN線(雖然問題可能性唔大)

回覆  danny9428
me一樣use i-cable 50M有2.5yr,but me tests upload peed why is 9.55Mbps(download is47 ...
gtoyerew1 發表於 2014-6-23 18:10

iCable舊plan都係大廈共享制..
幾年前我行speedtest都係得果15mbps download 不過打機來講就好順

買左3條cat6線
lag問題好似消失左...暫且再觀望一下...(問題居然出現係lan線到?
==========================
都仲係會小疾...