ASUS RT-N16 WAN 係唔係得100M ?

裝完PCCW 500M, 但一插就得返100M

改FIRMWARE 會唔會好D? 定換機??

應該係gigalan的, 可能係lan線/lan卡的問題
http://www.asus.com/hk/Networking/RTN16/specifications/

應該係gigalan的, 可能係lan線/lan卡的問題
hihihellohihi 發表於 2014-6-29 20:07

Gigalan 唔代表wan2lan 有1000M

裝完PCCW 500M, 但一插就得返100M  

改FIRMWARE 會唔會好D? 定換機??
rion 發表於 2014-6-29 20:03

樓主,你用緊邊個firmware先!
初出版本係得百幾M乍喎,之後出既有ching 講開番hw hat會快d!如果用第3方 fw,好似又回復百幾M

你未開hardware nat?

Gigalan 唔代表wan2lan 有1000M
NeTZoO 發表於 2014-6-29 20:11

睇返舊post(新fw)bb1000可以食到3xx mb, 所以得100mb應該唔關router事
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1695158

你未開hardware nat?
KinChungE 發表於 29/6/2014 20:13

開左~ 係唔係其他 SETTING?

FIRMWARE 已最新
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

開左~ 係唔係其他 SETTING?

FIRMWARE 已最新
rion 發表於 2014-6-29 20:42

會唔會lan線有問題?
其中一條lan線得四芯?

會唔會lan線有問題?
其中一條lan線得四芯?
KinChungE 發表於 29/6/2014 20:45

我初時都收為係, 不過我睇個LAN 係SHOW 1000M, 我有D 100M 線真係會SHOW 100M, 同埋LAN 對抄都OVER 500M, 所以應該唔關線事 (佢比果條線直插都去到500M)

我初時都收為係, 不過我睇個LAN 係SHOW 1000M, 我有D 100M 線真係會SHOW 100M, 同埋LAN 對抄都OVER 5 ...
rion 發表於 2014-6-29 20:55

呢個只代表router連pc條線行到1000M
唔代表router連modem果條線行到1000M