商業寬頻 FTTO

公司大縮水, 搵緊新地方, 要統籌搬 office 前期野, 好煩.

而家 d 寬頻真係好麻煩, FTTO 唔係到到有. 要搵定無 1 就要 2 方案....是關 office 地點先係先決

想問 : 香港係咪只有 P屍屍W/九倉/HKBN/和記 提供商業寬頻 (FTTO) 服務 ?

P.S. 見新世界電訊有商業寬頻服務,  不過佢網頁寫得好籠統含糊, 有無 ching 知咩料 ?

我都明一分錢一分貨, 用緊條線好貴, 不過連大陸 office 真係好順.

而家各家 1 x 100M 大約幾多錢 ? 唔方便講可以 PM 我.

九倉 100M around under 600

100M $2XX~7XX都有  1 ip

九倉 100M around under 600
hisashix 發表於 2014-7-8 16:41

連上面順唔順 ? downtime 多唔多 ?

租條leasing line專線

一般 pxxw 一定有 ,但最貴

其它isp 未必鋪到線入你 坐大廈,真係要問isp 的sales

一般 pxxw 一定有 ,但最貴

其它isp 未必鋪到線入你 坐大廈,真係要問isp 的sales ...
迷 發表於 2014-7-9 11:04

PCCW 一定有 cover, 不過未必 FTTO,
如果整條 4M ADSL 連上邊一定俾人插死
而家 office 到有
老細傾緊幾到新 office (舊 office 附近), PCCW 有 d 有 FTTO 到, 大多無
要預 Plan B, JIC

租條leasing line專線
mig33 發表於 2014-7-9 10:48

香港 office 哩便縮緊水呀,
expand 就老虎做大佢者

PCCW 一定有 cover, 不過未必 FTTO,
如果整條 4M ADSL 連上邊一定俾人插死
而家 office 到有
老細傾緊 ...
stetm 發表於 2014-7-9 11:12

真接搵pxxw sales 問下la
有無ftto 到你新場

其它 isp.. 除非坐商廈係佢母公司..  先有其 ftto 機會高一點
又或者你公司肯做你坐樓第一間拉,比錢佢拉錢

Ftto 哩樣野真係好難一定有,我中環工地商廈九倉有線到,裝修好約埋九倉師傅拉 fibre,點知師傅話我 office 上面隔咗大廈塊防火板,唔開得孔(或者好貴佢地唔肯開), 哩家局住用 vdsl 上網(九倉租 pccw 電話缐由電話房到我 office)。所以真係有太多不確定性,sales 未必肯定到。