想問一下我應該繼續用定轉寬頻公司?

小弟層舊樓..只可以用網上行同有線寬頻...而網上行已經用左15年...頭10年到價錢不變...但上次份約已經加到$210蚊+$20蚊租MODEM一個月8M X 24個月
而今年9月份份約就到期..我打上去問續約問題...佢話$298一個免MODEM錢 8M ...之後我話用到9月唔續約了..太貴了...佢地竟然 一D 挽留意思都冇..眾話咁我地到時安排師傅上黎收野..同唔續約問題啦...

之後我收左線..打去問有線...寬頻 130M $199 免3個月   電視+寬頻 $319 免9個月 = $199
價錢個D真係好吸引...但我完全未用過有線...搜尋過又話佢地CUT約要報警..又要搵區議員...又乘日斷線

所以想問下師兄們意見我應該點做好??

回覆 1# 大口仔xd板
末用過有線寬頻,質素如何也不知.但最近有朋友約滿不續約很順利,不像以前諸多問題.

cut晒等遲幾個月再做網上爬新客

cut晒等遲幾個月再做網上爬新客
1919 發表於 2014-7-8 21:09

要等幾多個月先當新客??....我都有諗過..CUT左之後叫我阿媽去上....2年後CUT左佢..用返我去上...唔知得唔得

要等幾多個月先當新客??....我都有諗過..CUT左之後叫我阿媽去上....2年後CUT左佢..用返我去上...唔 ...
大口仔xd板 發表於 2014-7-8 21:20

同一個地址好似唔得,我唔係cs唔係好清楚
不妨你問下街霸,如你早d上可以你會問到超級街霸四台通吃

你住嗰度係咪單橦樓或者村屋之類,如果係嘅話,雞堡都用得過,起碼住戶冇公屋咁多人分享條大水喉,130M點都快過8M啦!

同一個地址好似唔得,我唔係cs唔係好清楚
不妨你問下街霸,如你早d上可以你會問到超級街霸四台通吃 ...
1919 發表於 2014-7-8 21:23

唔知續約可否搵街霸做呢??..會唔會平D??我長期都電話續約未搵過街霸  其實係未我用得佢地太耐..覺得我好好恰..不減反加呢??...我D 朋友 最近大半年到...續份約都係$130蚊 8M

你住嗰度係咪單橦樓或者村屋之類,如果係嘅話,雞堡都用得過,起碼住戶冇公屋咁多人分享條大水喉,130M點都快過 ...
eric8810 發表於 2014-7-8 21:28

我住個到係有Lift 單橦式4-50年樓....斷線方面係未真係好密下??...

唔知續約可否搵街霸做呢??..會唔會平D??我長期都電話續約未搵過街霸  其實係未我用得佢地太 ...
大口仔xd板 發表於 2014-7-8 21:55

聽聞街霸唔彩你d續約

搵隻3G USB modem上網,每月大約$150,離開PCCW6個月,再找PCCW上新合約,8M應該計你平均$168X24月(面價$268免9個月),送nowtv基本頻道30多個。

若果怕麻煩只有跟offer續約,送超市禮券就難d,情願叫他送多兩個台收看。

照計單橦樓,共享住戶應該唔會十分多,用雞堡應該冇乜理由成日斷線,除非你住附近有雞堡網絡工程做緊,咁又難講!