[操作疑難] router 同 ap 分別

我想問一問如果我有個環境需要有幾個 Wifi 信號,依會有好多平板電腦連上。但都需要有實際LAN IP 因為會用到 socket server 同 client.

以我上網睇好似AP 都直接對 WAN? 所以LAN 內設備都通訊唔到? 因為我唔係太肯定,我知Router 就可以直接當 wifi switch 用,所以冇問題。但依加諗緊用邊隻好

via HKEPC Reader for Android

AP 直接對 WAN 用到即係佢已係router
正常AP 直接對 WAN 係上不到網的

AP 直接對 WAN 用到即係佢已係router
正常AP 直接對 WAN 係上不到網的
shal 發表於 2014-7-12 21:44

AP直接對WAN唔係上唔到網
係直接拎真IP, 派哂IP就冇得上網
家用 ISP唔少得1個IP, 即係如果AP直駁WAN的話只能1 device上網

AP直接對WAN唔係上唔到網
係直接拎真IP, 派哂IP就冇得上網
家用 ISP唔少得1個IP, 即係如果AP直駁WAN的話 ...
KinChungE 發表於 2014-7-12 21:49

姐係如果我要用 LAN IP 去做管理 AP 唔適合? 所以應該都係用 router 當 switch 甘用?

姐係如果我要用 LAN IP 去做管理 AP 唔適合? 所以應該都係用 router 當 switch 甘用? ...
franklee006 發表於 2014-7-13 00:14

唔明你講乜

唔明你講乜
KinChungE 發表於 2014-7-13 01:51

AP 可以當 wireless switch 用

AP 可以當 wireless switch 用
franklee006 發表於 2014-7-13 08:56

你可以咁講