[操作疑難] totolink A2004NS set VPN問題請教

本人新手剛淘了一部由8.XX直升上9.28

DDNS已在Changeip申請了free A/C, VPN setup內又set了 A/C

用手機連線顯示己連線 ,但 checkip顯示是手機網絡商的ip,而不是家中寬頻公司的ip

請指教

回覆 1# pongchan

我都係新用家, 但手機連vpn都連唔想, 想問下CHing你點set

我先係changeip註冊咗個新a/c,再整一個Free Dynamic DNS,之後在totolink內ddsn連返個Free Dynamic DNS A/C,再係vpn set login and pw

本人新手剛淘了一部由8.XX直升上9.28

DDNS已在Changeip申請了free A/C, VPN setup內又set了 A/C

用手 ...
pongchan 發表於 2014-9-18 23:10

你入隻totolink 會見到係咪有client連緊,另外去OFCA 行個TEST 睇番個IP 係咪vpn server ip~

我先係changeip註冊咗個新a/c,再整一個Free Dynamic DNS,之後在totolink內ddsn連返個Free Dynamic DNS A/ ...
pongchan 發表於 2014-9-19 14:49

要測試最好先用IP試左,再行DDNS domain,因為唔好諗多飯覺得ddns有事~
用 IP 連ok 左,至用ddns 試~

回覆 5# NeTZoO

C-hing我試過用IP試顯示係連到

係咪有地方set錯, 多謝指教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  NeTZoO

C-hing我試過用IP試顯示係連到

係咪有地方set錯, 多謝指教
pongchan 發表於 2014-9-20 04:26

連到,應該無問題啦喎。
你去ofca行個test睇下個ip,又或者去多幾個site checkip, 例如iplookup

回覆 7# NeTZoO

多謝C-hing回覆,試過了全部都係出手機商ip,都係要等下一次fw update,再試

回覆  NeTZoO

多謝C-hing回覆,試過了全部都係出手機商ip,都係要等下一次fw update,再試 ...
pongchan 發表於 2014-9-20 11:44

我無上9.28
9.26 iptime同totolink. Firmware 都無你個問題,所以唔知關唔關新ver 事

我先係changeip註冊咗個新a/c,再整一個Free Dynamic DNS,之後在totolink內ddsn連返個Free Dynamic DNS A/ ...
pongchan 發表於 2014-9-19 14:49

我步驟同你一樣, 只係用左 no-ip, Router setting 入面顯示connect 到
然後set vpn a/c, 但用手機登入就connect唔到