家人叫換 ROUTER

屋企人越來越多用 WIFI, 又話慢, 又話穿透力唔夠 (ROUTER放廳, 房收得差同慢), 但我呢方面新手

家用 HKBN BB100, TP LINK 941

最好耐用, 唔想成日換. 其實又會否是寬頻速度唔夠 ? 究竟轉 BB200 之類還是換 ROUTER ? 各位 CHING 可否畀些意見, 先謝

回覆 1# bbyubb

其實唔關BB100 BB200事!
我朋友同你一樣,去廁所都收唔到...
轉換華碩N12HP後廁所,房都收爆
問題完全解決

回覆  bbyubb

其實唔關BB100 BB200事!
我朋友同你一樣,去廁所都收唔到...
轉換華碩N12HP後廁所,房都收爆 ...
sasini1 發表於 2014-9-19 10:08

先謝, 接收解決, 但佢地話慢, 換 ROUTER 可改善速度嗎 ?

換ROUTER同升級寬頻都有幫助,但係多數睇海外網就冇乜分別.HKBN 500M 出海最高都係3XMbps
多手機平板換隻ac router 好d,如果941都唔夠既過最好預一千蚊左右買隻ac1750 router.
睇完下面張圖你就知ac router真係抵用(手機zte nubia z7mini)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

換ROUTER同升級寬頻都有幫助,但係多數睇海外網就冇乜分別.HKBN 500M 出海最高都係3XMbps
多手機平板換隻ac  ...
frankyfan 發表於 2014-9-19 10:16

剛 GOOGLE 過話 AC 接受力強, 請問 AC1200 , AC 1750 分別在哪 ?

回覆 5# bbyubb

ac1200 係2.4ghz 300mbps = 150x2 + 5ghz 867mbps 雙天線 =433x2
ac1750 係2.4ghz 450mbps = 150x3 + 5ghz 1300mbps 三天線 = 433x3
ac係近距離係接收強,因為有beamforming 會鎖定ac接收器,但係冇ac接收器冇分別
計距離就會係2.4ghz n 最遠

樓主不如睇下家人用咩電話先再決定咩制式嘅router。。。

我用BB100,Asus N18U(主) + Totolink A2004NS(副),但係冇ac嘅器材

樓主不如睇下家人用咩電話先再決定咩制式嘅router。。。

我用BB100,Asus N18U(主) + Totolink A2004NS ...
astrial 發表於 2014-9-19 10:52

Note2, Note3, G-Pro2, HTC cheap 機, 平板 nexus 7, acer 舊平版, 二部 windows notebook (無usb3.0 應該算舊)

剛 GOOGLE 過話 AC 接受力強, 請問 AC1200 , AC 1750 分別在哪 ?
bbyubb 發表於 2014-9-19 10:28

ac只係近距離快
遠距離下會比802.11n 2.4GHz更差

ac只係近距離快
遠距離下會比802.11n 2.4GHz更差
KinChungE 發表於 2014-9-19 11:02

咁我樓上的東東買乜 router 好 ? 另在房玩是否買回舊的 n router ?