最近隻asus N66U 一 upload就上唔到網

用緊pccw 8mb
N66U update 左 merlin build 最新firmware

但近排發現一upload就成個網絡停左,比upload扯晒啲bandwidth,完全上唔到網(eg upload相去dropbox)

請問應該要點set先可以解決到?
以前好似唔多覺有呢個問題

thanks

(Sent from HKEPC iPhone app)

應該無得set...

應該無得set...
macis 發表於 2014-9-22 22:01

但以前好似冇出現呢個情況。。。。。。

試下 hard rest router

試下 hard rest router
macis 發表於 2014-9-22 22:05

其實算唔算router壞?我仲有保養如果壞可以拎去整

ecorange 發表於 2014-9-23 16:34

你刷返牙石 firmware 試下

你刷返牙石 firmware 試下
stetm 發表於 2014-9-23 16:35

thanks ching
岩岩睇到merlin build 21/9有update,
flash完新firmware 「好似」無問題。。
我再試試先

始終原裝firmware無咁多功能。。。。唔到迫不得已都唔想用佢

唔該晒你~

ecorange 發表於 2014-9-23 16:34

這個情況應該係 UPLOAD 被用盡﹐另一部機(甚至同一部機)要上網﹐根本無法發出 Request package 出街﹐所以便邊到都去唔到。

只要做緊upload的工作完全﹐upload brandwide 放番出來﹐其他機便會正常番。

以上情況﹐其實有無經router都係一樣的﹐所以唔能夠証明router本身 或 firmware有問題。

要處理的便去 router qos 一版﹐睇下有無限制 upload brandwide﹐如有的便作適當的調節。

唔係router慢, 係你ISP太慢
router快 = 更加用盡你ISP bandwidth = 扯爆upload搞到上唔到網

你可以試試set QoS, upload bandwidth預留少少, e.g. set 50000kbps
咁會用唔盡全速upload, 但係起碼唔會因為爆upload而搞到上唔到網

這個情況應該係 UPLOAD 被用盡﹐另一部機(甚至同一部機)要上網﹐根本無法發出 Request package 出街 ...
peter_chan 發表於 2014-9-23 16:54

唔係router慢, 係你ISP太慢
router快 = 更加用盡你ISP bandwidth = 扯爆upload搞到上唔到網

你可以試試set ...
KinChungE 發表於 2014-9-23 16:57

唔該晒2位ching,
我測試完都係唔得,
但係跟ching方法set左Qos就好好多了,

感激~~