[操作疑難] [真心乜都唔識] 拉線問題...

屋企裝緊修,個modem會放響一間房入面,
咁如果隔離間房要用lan線,

1. 咁係咪只要響房與房之間的牆身拉條cat5e/cat6就得?(modem駁router,router插入socket?)
2. 假設另一間房要兩條lan線,咁係咪router都要output兩條線咁入socket?

另外,屋企打算安裝埋光纖上網,
但係屋內的喉管的舖法有冇乜野要注意?(因為實在唔知家人搵嘅電燈佬識唔識得舖,怕佢地整晒d喉但又通唔到)

回覆 1# bartleby

1. Modem 同 router 最近距離
2. 光纖 - ISP 拉到入門口, 邊得閒同你通到深入屋企 (一來唔知你條喉通唔通到, 二來要攪幾耐先過到)

回覆  bartleby

1. Modem 同 router 最近距離
2. 光纖 - ISP 拉到入門口, 邊得閒同你通到深入屋企 (一來 ...
stetm 發表於 2014-9-23 08:01

如果router只係放modem隔離呢?

如果router只係放modem隔離呢?
bartleby 發表於 2014-9-23 09:51

最理想, 應該咁做

最理想, 應該咁做
stetm 發表於 2014-9-23 09:56

咁我就響router出條線,插落牆(which已有條係駁去隔離房的cat5),就隔離電腦插牆就用得?

咁我就響router出條線,插落牆(which已有條係駁去隔離房的cat5),就隔離電腦插牆就用得? ...
bartleby 發表於 2014-9-23 10:14

Yes....
不過如果你新裝修入喉拉線
建議你上 CAT 6

Yes....
不過如果你新裝修入喉拉線
建議你上 CAT 6
stetm 發表於 2014-9-23 10:24

如果我要響router度將d線發放去全家各處,
咁係咪suppose係一條線一間房咁樣?

回覆 7# bartleby

YES.

劃你間屋平面圖,加上你想要socket插電腦位置,我諗比你就咁講,d ching用文字回應會簡單好多,就算之後你要講畀裝修c fu聽要點做,一幅圖加口述,點都易明d

咁你個規劃要仔細d。