惡夢的PCCW 500MB開始 >.<

由HKBN 100MB轉去PCCW 500MB以為很高興,用了半個月,覺得是惡夢的開始T.T
平時DOWNLOAD開既迅雷,現在比以前慢了成倍 T.T (大陸網)
跟機的HG8045 MODEM搞到我頭都大都唔識SET(有可能自已豬兜唔識SET),以前用開RT-N16人地極容易SET. 我已經唔望用返舊ROUTER功能,如WOL, VPN 等.但我只系想做到PORT FORWARD遠程控制家中的電腦(VNC),都搞左一晚都connect唔到,哎.... intranet得,internet永遠都唔得. set DMZ無用,set Port Mapping Configuration無用.
想set static ip都唔知點set. 響電腦揼static ip又會上唔到網,好痛苦.

請問CHING們,這隻HG8045要點SET才能用到VNC? 我已經無什麼期望,只望可以響街connect返屋企部電腦已經足夠.
感謝萬分

補圖

點解唔用自己router

由HKBN 100MB轉去PCCW 500MB以為很高興,用了半個月,覺得是惡夢的開始T.T
平時DOWNLOAD開既迅雷,現在比以前 ...
warockson 發表於 2014-9-24 02:08

PCCW 500M WiFi Plan?
佢一定要用佢隻WiFi Router, 你唯一能夠做既係將華為隻Router set DMZ指去你隻N16, 再係N16 set port forward去你D PC...
WOL / VPN都用的返, 唯獨是PCCW個浮動IP真係好浮, 華為隻router一reboot就會換IP
而ASUS個DDNS因為係直接認佢自己個WAN IP, 而果個IP其實只係華為派嘅Private IP, 所以ASUS個DDNS會用唔到...

平時DOWNLOAD開既迅雷,現在比以前 ...
warockson 發表於 2014-9-24 02:08

THX CHING,呢條LINK之前GOOGLE時都參考過,唔多WORK

點解唔用自己router
google 發表於 2014-9-24 10:17

因為之前SET左DMZ指向個N16 ROUTER度,但都系用唔到VPN server function,所以退而求其次,諗住PORT FORWARD用到就算,結果..........都系唔得既>.<

PCCW 500M WiFi Plan?
佢一定要用佢隻WiFi Router, 你唯一能夠做既係將華為隻Router set DMZ指去你隻N16, ...
Advanced Ivan 發表於 2014-9-24 10:30

系啊,CHING, 用PCCW 500MB WIFI PLAN.
用老電個WiFi Router一定唔可以SET port forward?
我其實試過駁自已隻N16, (響HG8045 MODEM度SET DMZ指返去個N16 IP),但系 VPN功能都唔WORK, PORT FORWARD又用唔到,所以好無耐.
DDNS用唔到都無辦法,呢個影響不大.

請問CHING是否HG8045就一定系咁?可唔可以同老電申請換過隻無WIFI功能,純MODEM既device架?

系啊,CHING, 用PCCW 500MB WIFI PLAN.
用老電個WiFi Router一定唔可以SET port forward?
我其實試過駁自已 ...
warockson 發表於 2014-9-24 13:11

華為果隻都可以set pot forward...
不過如果你後面仲有隻N16, 咁你可以直接set DMZ, forward曬所有port去N16, 用翻來做VPN server同用到WOL

我就連WiFi都disable埋佢, 用返自己隻N66U, 有3T3R 5GHz 802.11n
我曾經有問過可不可以比隻普通Router我, 我要返一粒Public IP就得
個C Fu話因為我簽呢個係200M free upgrade 500M WiFi Plan, 佢都係跟code做order
如果要降翻一粒Public IP, 隨時連500M都會downgrade返落200M

我其實試過駁自已 ...
warockson 發表於 2014-9-24 13:11

除此之外, PCCW 500M會快過BB100M好多, 我steam DL返隻game, 以前得10MB/s, 宜家真係有接近50MB/s, 真係快足5倍

華為果隻都可以set pot forward...
不過如果你後面仲有隻N16, 咁你可以直接set DMZ, forward曬所有port去 ...
Advanced Ivan 發表於 2014-9-24 13:18

返屋企再試多幾次先,THX CHING幫忙~~~