除此之外, PCCW 500M會快過BB100M好多, 我steam DL返隻game, 以前得10MB/s, 宜家真係有接近50MB/s, 真係 ...
Advanced Ivan 發表於 2014-9-24 13:30

的確有部份系快左,我覺得上/下載百度雲都快左,本地既就更快了很多.
但我DOWNLOAD開電影果個網暫時下了7,8條片,好似比以前慢左. 不過呢個影響對自己唔算大,因為反正部機長開. 用唔到port forward先系最大問題.

自己都係用緊8045,用返自己router
dmz後除左NAT Loopback同ddns,一切正常
所以應該係樓主個dmz未set好

所以應該係樓主個dmz未set好 ...
537923 發表於 2014-9-24 13:50

NAT Loopback個問題, 華為隻嘢可以add返個domain落個DNS Table度
將自己個domain name set返做隻ASUS Router個WAN IP(即係華為派嘅Private IP), 咁就搞掂了
DDNS就真係無計, 好彩我用果間domain公司有個API比我update個IP, 我可以自己整個service自己mon住個真正WAN IP有無轉, 一轉咗就自己update個DNS

回覆 14# Advanced Ivan

我用緊no-ip,佢有個windows client尚算ok,只係成日要active個domain好煩

所以應該係樓主個dmz未set好 ...
537923 發表於 2014-9-24 13:50

CHING,可否幫忙望望那裡SET漏或錯左?
補圖

華為果隻都可以set pot forward...
不過如果你後面仲有隻N16, 咁你可以直接set DMZ, forward曬所有port去 ...
Advanced Ivan 發表於 2014-9-24 13:18

ching, upload左少少圖,可否幫忙望望那裡SET錯或漏了?感謝.

回覆 16# warockson

dmz我同你張圖係一樣既
會唔會係setting要重開機先會生效(我太耐冇郁過,唔清楚)
又有可能因為NAT Loopback問題,你自己連自己wan ip所以test vnc vpn都連唔到

如果我係你,我會裝個apache,用手機3g連,睇下個dmz同port forward係咪真係有效先

其實你打上去講你用唔到ddns,話要攞到public ip
佢係會同你換部8040的,但你要有心理準備要煩佢幾次先換到

ching, upload左少少圖,可否幫忙望望那裡SET錯或漏了?感謝.
warockson 發表於 2014-9-25 01:39

我都係咁set, 不過如果你係自己屋企試唔得, 係正常的
因為華為隻嘢唔support NAT loopback
如果你有domain name, 你係呢度人手add返個entry, 指去你隻N16個WAN IP, 咁可以當係loopback咗
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊