HKBN的光纎寬頻會唔會好似PCCW咁麻煩………?

似乎PCCW跟嗰隻華為Modem好多古靈精怪嘅嘢。
參考warockson師兄嘅︰http://www.hkepc.com/forum/viewt ... &extra=page%3D1

唔知HKBN會唔會都係咁?定係HKBN唔存在呢樣嘢,直接一條光纎拉到入你屋企然後就咁轉返Cat5/6線俾你用就得?

因為寬頻合約快到期,如果PCCW真係咁麻煩嘅話,就唸住少啲麻煩,繼續用返HKBN算囉。

參考warockson師兄嘅︰

唔知HKBN會唔會都係咁?定係HKBN唔存 ...
mdws2002 發表於 2014-9-24 13:55

由10年前bb10到而家bb100都係一條線入屋直插

HKBN一定直接俾真IP你
就算光纖機都只係純綷做轉換, 唔會提供任何router/wi-fi功能

光纖點都要經佢個解碼器先轉到cat線架啦PCCW只不過多左個WIFI功能先會好麻煩
用佢既WIFI就一定要用埋佢個router功能,只要咩都唔用佢既,叫佢比個單純解碼器你就得

參考warockson師兄嘅︰

唔知HKBN會唔會都係咁?定係HKBN唔存 ...
mdws2002 發表於 2014-9-24 13:55

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2112117

yankees 發表於 2014-9-24 16:30

即係只要上網功能,乜鬼增值功能都唔要就應該無事?
會唔會就算無WIFI,佢都硬俾隻8045你㗎?

HKBN一定直接俾真IP你
就算光纖機都只係純綷做轉換, 唔會提供任何router/wi-fi功能 ...
KinChungE 發表於 2014-9-24 15:11

Good,即係到時真係升上BB500/BB1000都唔使擔心啦………

光纖點都要經佢個解碼器先轉到cat線架啦PCCW只不過多左個WIFI功能先會好麻煩
用佢既WIFI就一定要用埋佢個ro ...
billyck2 發表於 2014-9-24 16:28

會唔會唔要附加功能都因為無貨,而俾隻有附加功能嘅Router你呢?
依家變咗用PCCW,好似要買大細咁………

回覆 8# mdws2002

PCCW隻8045間中彈我 IP 衝突 192.x.x.x , reset左又係咁, 除非唔熄modem唔熄電腦, 長咬住.
所以只可以當佢係一隻modem咁用, 自己加router, 唔係實火火.

會唔會唔要附加功能都因為無貨,而俾隻有附加功能嘅Router你呢?
依家變咗用PCCW,好似要買大細咁……… ...
mdws2002 發表於 2014-9-24 20:29

PCCW比咩你都好,總之要佢關埋所有功能,只要最基本既modem,通常出問題都係佢開左router個功能,用DHCP派個IP比你就亂哂大籠