求教! 兩網段怎分隔? 192.168.0.1 , 192.168.1.1

先上圖

main router 接 modem 上網
router 2 用WAN port   經 main router LAN port 上網
即是
main router :   192 . 168 . 0 . X
router 2        :   192 . 168 . 1 . X

問題:
router 2 後的電腦 192.168.1.X  可訪問 main router .0.X 的電腦 ,
可如何 setup 分隔 它們但 router 2 之下的電腦仍可經過 main router 上網  ?

苦腦, 網絡知識有限, 請大家賜教
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

你呢個setup, 192.168.1 會reach 到 192.168.0 嘅機, 但掉轉就唔得
你係想兩個subnet 嘅機都互相掂唔到定點?

你呢個setup, 192.168.1 會reach 到 192.168.0 嘅機, 但掉轉就唔得
你係想兩個subnet 嘅機都定點 ...
spadeace 發表於 2014-9-30 10:13 AM

可以互相掂唔到, 但 router 2 之下的電腦要經 main router 上網.
  router 2 會 DHCP 派 IP.

可以從 router 2 設定 入手 ?

咩router 嚟?
高級/用3rd party firmware 嘅可以set vlan
yupikachu 發表於 2014-9-30 10:35 AM

main router , NETGEAR AC1600, R6250,  小辦公室用. 不想用 3rd party firmware.
純希望技術上能 setup , 達到目的.
router 2 則一般.

.
.
不知可否從 subnet mask 入手 ??
.

咁似想要repeater bridge
留名學野

咁似想要repeater bridge
留名學野
marcolee1314 發表於 2014-9-30 12:27 PM

是橋. 正解.

是橋. 正解.
ejohn 發表於 2014-9-30 13:23

你所講既野唔係repeater bridge,而係需要主router用vlan去實現

你所講既野唔係repeater bridge,而係需要主router用vlan去實現
321 發表於 2014-9-30 01:51 PM

講橋是打叉了話題.
.
我的難題仍是如何令 router 2 下的電腦不能訪問 main router 下的電腦
(要經 main router 上網, 或 只可訪問main router 192.168.0.254)
.

你ROUTER 2 的電腦可以去到MAIN ROUTER之下的電腦??
192.168.1.X 去192.168.0.X 都唔同SUB NET, 仲要經過一個ROUTER??