[操作疑難] 電話同Tab wifi 速度好慢 問題

小弟用緊 HKBN 100MB & TP-Link 941 router, 用電腦駁network cable 上網可上到 9x MB,
如果用iPhone 同 android Tab wifi 上網 download speed 就少過 10mb, 但最奇upload 又可去到 30-40mb....
上網搵過方法, 試過 update 原廠最新 firmware, 又試過 DD-WRT 情況都差唔多, 轉 wifi channel 都冇改善...

求 各位 ching 指點下有冇方法解決!
Thanks!!!

屋企附近多人用wi-fi
換5GHz router最實際

回覆 2# KinChungE

已經試過用 wifi analyzer check 過,  轉咗個少人用都 channel 都冇改善...
其實我唔介意買隻新 router, 但最怕換咗都係咁...

小弟用緊 HKBN 100MB & TP-Link 941 router, 用電腦駁network cable 上網可上到 9x MB,
如果用iPhone 同 a ...
DC 發表於 2014-9-30 17:16

加密係咪 set 左TKIP   如果TKIP的話,網路的傳輸速度就會被限制在54 Mbps  or 以下

請轉用 AES

回覆  KinChungE

已經試過用 wifi analyzer check 過,  轉咗個少人用都 channel 都冇改善...
其實我唔介 ...
DC 發表於 2014-9-30 17:47

wifi channel係會重疊
表面上有11/13個
但係要冇overlap, 得1+6+11 / 1+7+13

回覆 4# 奠老旗合

這個唔確定, 返去check 下先, 但我記得好似試過唔set加密的係好慢...

回覆  奠老旗合

這個唔確定, 返去check 下先, 但我記得好似試過唔set加密的係好慢... ...
DC 發表於 2014-9-30 18:00

唔set加密隨時仲慢
試下wpa2 + aes

多謝2位ching指點, 等我今晚返去試下...

回覆 5# KinChungE

搭單一問
現用1043nd 802.11n wpa2-aes channel 13
請問set 40MHz係味會佔 channel 7-13?
敢味overlap更多channel?仲多干擾呢?

回覆  KinChungE

搭單一問
現用1043nd 802.11n wpa2-aes channel 13
請問set 40MHz係味會佔 channel 7-13 ...
raymondkwa 發表於 2014-9-30 18:42

係8-13