[操作疑難] 是的!WIFI已連線!但上不了網!求救!

各帥兄!今天我的NOTEBOOK用用下上不到網!
右下角WIFI寫著已連線卻出現"!"
它說是無法辨識的網路!

但拔著電腦的LAN斧可以連接

我已經重新拔插了路由器線和
在設定頁RESTART了 一次
可還是上不了YAHOO,GOOGLE等網頁!

我的ROTURE是TPLINK TL-WR1043ND
真的!謝謝各帥兄幫忙!

插條lan線得唔得

via HKEPC Reader for Android

插條lan線得唔得

via HKEPC Reader for Android
cyw 發表於 2014-10-4 18:17

謝謝師兄!我的主電腦可以連接 但機和NOTEBOOK用唔到WIFI!

係咪部router比人加左mac filter呀?
有冇入admin page睇過?

係咪部router比人加左mac filter呀?
有冇入admin page睇過?
1597532468000 發表於 2014-10-4 18:29

師兄 請問mac filter 既意思係?!
我入左去睇,但係唔係好知邊D資料先會咁!
我係網絡白痴,請師兄幫幫手

借圖一用

呢版CAP一CAP圖睇睇

講漏左...
每部機既Network Interface Card都有一個MAC Address
好似身份證id咁
一般MAC FILTER既作用係
只允許某d既機可以用到wifi上網...其他機就唔允許(白名單)
或者唔允許某機用到wifi上網...其他機就允許(黑名單)

Reset 佢一鑊過.

reset去factory default都係一個好方法
不過要set過晒d wifi settings
到時唔識搞可以係道問

講漏左...
每部機既Network Interface Card都有一個MAC Address
好似身份證id咁
一般MAC FILTER既作用係
只 ...
1597532468000 發表於 2014-10-4 20:42

我明白啦!師兄!
我岩岩睇完!冇右到MAC FILTER
其實我岩岩先前用緊WIFI上網!但冇啦啦右下角出左個感嘆號符號,就無法辨識的網路,
連唔到WIFI!

我想問會唔會係IP冇啦啦噗左個D呀??!
謝謝帥兄!!