[操作疑難] Router Setting

近排換左新router
tp-link wr1043
平時notebook連到wifi上到網
但係每次重新開機都要重新連線先上到網
(每次重新開機部nb都成功連接wifi,不過就上唔到網,然後要斷開連接,再重新連接先上到網)
手提電話則無呢個問題

轉用 WEP 試下

轉用 WEP 試下
道二少 發表於 2014-10-4 20:48

唔好用wep加密

唔駛幾分鐘,咁幾下制就破解到

唔好用wep加密

唔駛幾分鐘,咁幾下制就破解到
kofz 發表於 2014-10-4 21:16

+1
小弟自己親自試過set wep
之後用linux裝aircrack-ng試下玩破解好快就破解左

用wpa2都要set個密碼有英文字母+數字+符號
唔好set好似電話號碼呢d咁易破既密碼...
人地用brute force既方法
gen一個由00000000至99999999既8位數password list出黎續個撞好易就撞中

近排換左新router
tp-link wr1043
平時notebook連到wifi上到網
但係每次重新開機都要重新連線先上到網
(每 ...
aes090 發表於 2014-10-4 20:22

我估有機會係channel唔夾/nb既nic唔夾
    可以試下轉用1/6/11呢3個channel其中一個

+1
小弟自己親自試過set wep
之後用linux裝aircrack-ng試下玩破解好快就破解左

用wpa2都要s ...
1597532468000 發表於 2014-10-4 22:07

我都玩過一輪 aircrack-ng

幾乎將屋企附近收到既 wep  破解晒

wpa 就需要d時間同運氣

另外部份手機/平板都可以破解wifi
http://bcmon.blogspot.com/

我都玩過一輪 aircrack-ng
wpa 就需要d時間同運氣 ...
kofz 發表於 2014-10-4 22:24

wpa係咪剩係可以用wordlist黎撞個pw炸?

wpa係咪剩係可以用wordlist黎撞個pw炸?
1597532468000 發表於 2014-10-4 22:35

係, 不過如果個密碼簡單

加埋顯示cuda加速, 再加埋多機同破會快好多

密碼哩樣野, 以brute force方式破解只係時間問題

密碼哩樣野, 以brute force方式破 ...
kofz 發表於 2014-10-4 22:48

oic...thank you ching
    講講下有d off topic左
    希望樓主唔好介意

密碼哩樣野, 以brute force方式破 ...
kofz 發表於 2014-10-4 22:48

請用AMD顯卡

WEP 最好唔好用!
PIN碼都係.......
基本都係WPA2+AES,數字加英文字母!
覺得附近有高手咪加返個標點符號