香港寬頻BB100牆腳的插頭係ADSL定RJ45?

1)原本係拉條線入屋,由電話線頭伸條線出來,加個盒。屋企裝修後個盒俾工人剪咗,牆腳得番一個ADSL頭。我唔記得原本個額外盒係乜嘢頭。唔該指點。

2)仲有我唔記得嗰個盒係a)同牆身條線一件過拆唔到,定係b)一面用公ADSL插入牆身一面有母插頭俾LAN線插?

3)另外屋企用緊嗰個額外盒的麻煩影張相俾我(見到插頭)可以嗎?

註:香港寬頻BB100係HDCP,唔使modem,一插LAN線就上到網。

嗰個盒好似呢個,唔記得有冇電話頭。電話頭唔係重點,我冇家居電話的。

1. 應該係RJ11
2. 應該係adsl splitter a,b 都有可能
3. google搵adsl splitter,唔知你係唔係想要呢種
4. 我唔明你個註同你問1-3有咩關係

我明你問咩啦....
佢係一條8芯lan cable入屋
之後用個盒仔分開左2pair 4芯,1pair 用黎上網,1pair用黎做電話

回覆 2# mgchat

唔該,我知條問題好轉折,但我冇咗舊盒仔,唔知點問。

ADSL唔係要modem架咩?咁adsl splitter啱唔啱我個case{一插即上網,無modem)。

我呢啱啱搵番裝修之前用來駁個盒同router條線,兩邊都係RJ45架,咁即係個盒係RJ45母。

〉3. google搵adsl splitter,唔知你係唔係想要呢種
唔係,係原文「嗰個盒好似呢個」條link嗰個大大舊方型。

〉佢係一條8芯lan cable入屋
BB100好似係光纖入屋?

問多條先
4)而家裝修後整到「牆腳得番一個ADSL頭(RJ11)」,我唔知佢係電話線定光纖。我係咪要自己搵辦法駁埋牆腳的RJ11同電腦的RJ45,譬如用spltter,或者RJ45公-RJ11公LAN線(有冇架?),先至知裝修做得啱唔啱?因為在電話師傅唔知我講乜嘢呢個嗰個頭。我要證明而家用唔到先得。

佢係一條8芯lan cable入屋
之後用個盒仔分開左2pair 4芯,1pair 用黎上網,1pair用黎做電話
mgchat 發表於 2014-10-16 11:17 PM

好似係白藍做voice
白燈+白綠做BB

樓主如果唔熟,不如叫HKBB上門整,破財消災

回覆  mgchat

唔該,我知條問題好轉折,但我冇咗舊盒仔,唔知點問。

ADSL唔係要modem架咩?咁adsl spli ...
chimp 發表於 2014-10-16 23:55

其實FIBER同埋COPPER好容易分...你有無相機,映張相上黎

其實FIBER同埋COPPER好容易分...你有無相機,映張相上黎
mgchat 發表於 2014-10-17 12:39 AM

我估你唔係問以下呢樣,但原本嗰個盒已經被裝修工人丟咗。以下係裝修後在牆身的RJ11,同裝修前我原本用來插落HKBB個盒(個盒唔係modem)的普通RJ45頭。見唔到HKBB拉嗰條線架,被裝修收咗入牆。

我諗你直接叫HKBN既人上黎整啦...可能要重新拉過條線

有2個可能性
1. 你相呢個已經係HKBN比你果條線,比人打左落去仲要得中間4PIN既RJ45 socket,就連ethernet都做唔到
2. 條線完全比人剪左收左係牆身

如果你想自己試既話,用rj45頭打rj11 pin (中間4pin),之後另一面打返4芯既rj45頭
RJ11同45個PIN既分別如下

以下係裝修後在牆身的RJ11,同裝修前我原本用來插落HKBB個盒(個盒唔係modem)的普通RJ45頭。

chimp 發表於 2014-10-17 12:58 AM

請揭起面蓋
看入面D線點斟落粒骰仔

請揭起面蓋
TH30 發表於 2014-10-17 09:53 AM

個面蓋冇螺絲,點開的呢?係咪有卡位橇?

個面蓋冇螺絲,點開的呢?係咪有卡位橇?
chimp 發表於 2014-10-17 10:17

面板外面個框係蓋黎、用細鏍絲批或強力膠紙係下方揭起。之後會見到鏍絲位。