[操作疑難] HG8045得假ip

小弟今日裝咗pccw 500m,包埋家居wifi,個modem就係HG8045,我自己有totolink a20004ns,但係駁咗之後拎唔到真ip,得個192.168.1.X嘅假ip,想知道點樣可以拎返個真ip?

via HKEPC Reader for Android

小弟今日裝咗pccw 500m,包埋家居wifi,個modem就係HG8045,我自己有totolink a20004ns,但係駁咗之後拎唔到真i ...
keith108859 發表於 2014-10-18 19:26

包埋家居wifi << 死症
所以呢到都講過N 次唔好要佢家居WIFI

好似有CHING 打上CS  同佢炒10 次8次先 要求到轉用HG8040 + WIFI AP

“假"ip對樓主有何影響呢?

“假"ip對樓主有何影響呢?
LEARZA 發表於 2014-10-18 19:39

假ip好大影響㗎喎
人哋問得係要解決方法啫
唔係要人反問佢有咩影響

btw, 之前有師兄講可以打上去 disable home wifi 個功能

邊有假唔假ip, 樓主聽得多傻仔亂up就信以為真
只係隻modem行緊router mode, 類"真" ip企左係8045到,
情況同你自己買隻A2004NS 再直插public ip一樣
有玩server要用port就Dmz, 呢到大把人教
用唔著就繼續用, 反正人畜無害

BTW, 世上冇所謂假ip, 人地亦冇慳你果粒唔比你
自己去呢到睇下
http://checkip.dyndns.org/
見到192字頭先發難

打去1000同佢講用唔到要用嘅功能,e.g ftp vpn 叫佢同你換個齊modem.
佢到時會換隻hg8040就有public ip. 佢另外會俾隻中興wifi router 俾你用..到時唔裝就得...要換呀..唔換到時想加野佢又未必換俾你..話晒最少用兩年.我都係啱啱換左.因為我nas 要用ftp.

有冇師兄知 HG8045 既 admin account PW?

有冇師兄知 HG8045 既 admin account PW?
banchowman 發表於 2014-10-18 21:07

你可以用 login/pw : user 入.但係改唔到d咩
pccw 係唔會俾.

回覆 4# poyin

可否分享吓有何大影響?
若要走極端路線,轉isp就解決了
唔清楚問題所在又如何對証下藥?

回覆 7# banchowman

請教一下,要top level嘅a/c想做到乜功能?
User a/c做唔到架?