[操作疑難] 請教各位C兄

如果我家有FIX IP,
可不可以在任何一部電腦打返我屋企個IP,
就可以入返我家的ROUTER(192.168.1.1) 呢?
是否SET PORT FORWARD 就可行呢?
請各位C兄幫幫我.

入埋自己屋企個setting 畫面?
好多router 都有management page/Remote Management/從網際網路設定,
通常開番個port,出街時打 ip: port no 就入到去~
你用邊隻router?

係呀, 我想入埋自己屋企個setting 畫面.

我用A2004NS.
請問點在ROUTER裏面set?

樓主如果係想入router setting page既話就照2樓做就可以
如果係想開server
例如開ftp server就要用port forwarding開tcp port 21

樓主如果係想入router setting page既話就照2樓做就可以
如果係想開server
例如開ftp server就要用port fo ...
1597532468000 發表於 2014-10-22 10:13

遲左少少reply tim

我用A2004NS.
adamtam 發表於 2014-10-22 10:08

ching睇下係咪佢講咁做
http://www.hkepc.com/forum/redir ... 61&pid=31948157

sorry, 問多少少野,
即是我SET PORT FORWARD 192.168.1.1,
再入個PORT NO. 就可以看到router setting page?
PORT NO. 是怎樣定?

我用A2004NS.
adamtam 發表於 2014-10-22 10:08

Firewall-->Mgmt Access List-->Remote Accesslist-->剔Remote Mgmt port # 比埋個port no.-->apply

咁你之後就可以 ip: port 入到去隻router度~

sorry, 問多少少野,
即是我SET PORT FORWARD 192.168.1.1,
再入個PORT NO. 就可以看到router setting page? ...
adamtam 發表於 2014-10-22 10:22

唔駛set port forward,你在admin page 度開埋個port 比個function 就得~

而port no.你自定邊個都得,大路係443,8080,你就算set 1234 都得,最緊要你出街入黎時個network無block 呢個port~

THANK YOU 各位C兄,
明白晒了. Thanks!!!!

如果我加多個router 192.168.1.2 (已經刷了DD-WRT),
在A2004NS 後面, 用LAN TO LAN 接法,
如果我想在街外看到 192.168.1.2 的 FRONT PAGE,
係唔係要在A2004NS SET PORT FORWARD ?