香港寬頻接駁香港島的方式

片中,在海底隧道鋪設線路,請問香港寬頻接駁香港島經由海底隧道?而其他固定營辦商是否同樣經海底隧道往香港島?

回覆 1# octopusman

通訊係雙向
    Link up 2岸 有分 邊度 去 邊度?
唔經tunnel 就microwave,樓主想知有冇海底纜駁2岸?

回覆  octopusman

通訊係雙向
唔經tunnel 就microwave,樓主想知有冇海底纜駁2岸?
LEARZA 發表於 2014-10-24 19:42
是有沒有經海底光纖電纜連接兩岸?

在,在海底隧道鋪設線路,請問香港寬頻接駁香港島經由海底隧道?而其他固定營辦商是否同樣經海底隧道往香港 ...
octopusman 發表於 2014-10-24 19:14

Ching 唔係果間ISP入面做  都好難會知

190幾年,電話公司拉左copper過9龍

198幾年,電話公司經舊隧拉fiber

200幾年,FTNS租TRAX過海fiber

今日,各地ISP喺維港內都係租線埋HKIX,TKO CLS嘅fiber都係去台灣方向,AAG喺大嶼山上岸,維港內嘅fiber相信只有軍用...

回覆  octopusman

通訊係雙向
唔經tunnel 就microwave,樓主想知有 ...
LEARZA 發表於 2014-10-24 19:42

如果只係講維港(九龍及香港島)﹐真係無需要用到海底電纜。

要用海底電纜年代﹐我相信未有 microwave做通訊。

試想一下﹐1972年已經有紅隧通車﹐80年代有另一條隧道開通﹐之後再有東隧及西隧﹐仲駛鬼高難度去鋪海底電纜過海。

電訊公司老早搵隧道公司合作租位放通訊電纜啦﹐只係需要適當的年代去做更新﹐即係「去銅轉光」。當轉晒光纖之後﹐睇怕都無乜必要再要換線了。
除了線路有故障﹐或再新增線路外﹐差不多都唔需要在隧道內工作。

回覆 6# peter_chan

多謝前輩分享!!
請問一下,80’s 嗰條tunnel係指荃灣線嗎?

回覆  peter_chan

多謝前輩分享!!
請問一下,80’s 嗰條tunnel係指荃灣線嗎? ...
LEARZA 發表於 2014-10-24 22:47

80年代的一條﹐當然係荃灣線啦﹐不過當時有無出租給電訊公司便不知了。

還有﹐以上我只係用正常思維去推測。

因為﹐自從有了過海隧道之後﹐真係無必要再鋪海底電纜過海。
而舊有的線﹐我估已經被停用/廢棄。

未有隧道之前才有海底電纜的必要﹐但一定唔會係光纖﹐因為根據維基資料﹐80年代才開始應用在通訊之上﹐但沒有今天的速度。

如果只係講維港(九龍及香港島)﹐真係無需要用到海底電纜。

要用海底電纜年代﹐我相信未有 microwav ...
peter_chan 發表於 2014-10-24 22:19

咁長洲, 坪洲, 南丫島又如何呢

咁長洲, 坪洲, 南丫島又如何呢
鴨仔 發表於 2014-10-24 23:27

長洲係pxxw有條海底fiber