[操作疑難] 有冇行RouterOS嘅router可以頂到100MB VPN

自己屋企果到因為得i-cable最高130M上網, 不過佢對外頻寬好多時都唔夠, 試過係microsoft到download surface pro2 recovery image要用成10幾個鐘, 反而父母屋企就有PCCW/HKBN 1000M.

話說父母屋企果邊一直都用緊HKBN 100M上網加電話, 用緊隻Buffalo WZR-HP-G300NH+Gargoyle做openvpn server比我公司部腦出街同比我自己屋企vpn返去remote公司部機用, 不過400MHZ CPU做vpn server最快up/down都先得果8-9M, 最近HKBN合約又將到期, 考慮緊好唔好轉去PCCW 200M, 另外換隻行RouterOS嘅router來返牆比父母同自己睇片.

問題就係我上去睇返RouterBoard嘅router一般好似都係得果600MHZ CPU, 再上果D又超貴, 如果淘隻行x86嘅router來行RouterOS+VPN server, 有冇師兄知道可以行到幾快呢? 另外vpn client其實又食唔食resource呢? 雖然電腦行VPN client應該唔會唔夠快, 但係如果我想自己屋企隻Asus N66U行VPN client default返曬去隻RouterOS先出街又會點呢? 我依家公司部機都係PC行openvpn client返去, 其實我仲有隻行openwrt嘅TP-Link router係到, 咁就唔需要用到電腦resource來行vpn, 希望有師兄可以比到意見, 順便可以交流一下.

rb450g 800mhz
rb2011/ rb951g-2hnd 750mhz

pptp 開mppe 加密 67-69mb
唔開加密 12x 左右

TPlink 941N V5 用CPU AR9331, 超頻上700MHZ, 用pptp開mppe約20mb/s.
供你參考下

rb450g 800mhz
rb2011/ rb951g-2hnd 750mhz

pptp 開mppe 加密 67-69mb
唔開加密 12x 左右
tc30624100 發表於 2014-11-5 08:06

CHING你玩overclock?
部RB951G-2Hnd default得600mhz wor!

CHING你玩overclock?
部RB951G-2Hnd default得600mhz wor!
cyruschan112 發表於 2014-11-6 01:28

係呀overclock 完又唔見有乜問題就一直超落去囉

自己屋企果到因為得i-cable最高130M上網, 不過佢對外頻寬好多時都唔夠, 試過係microsoft到download surface ...
erickkk 發表於 2014-10-30 12:32

RouterBoard RB850Gx2

RouterBoard RB850Gx2
AC360 發表於 2014-11-6 21:08

RouterBoard RB850Gx2 +1

官方寫左 3 倍於 rb450g 運算能力
即約 120Mb L2TP VPN

RouterBoard RB850Gx2我見佢係行500MHz Dual core PowerPC CPU, 佢真係夠做? 你地有冇試過用來行openvpn? 因為公司本身有firewall, 雖然暫時都未有見佢有block L2TP/PPTP VPN, 不過感覺上覺得行openvpn會穩震D

RouterBoard RB850Gx2我見佢係行500MHz Dual core PowerPC CPU, 佢真係夠做? 你地有冇試過用來行openvpn?  ...
erickkk 發表於 2014-11-6 22:32

RouterBoard RB850Gx2 粒CPU有Hardware IPSec加速,VPN可以過200Mbps,NAT可以過500Mbps