今日裝PGGW, 煩ONU中

各位師兄, 裝邊隻ONU好?

1 HG863
2. HG8040
3. HG8045
4. 師兄介紹

...........
有得揀咖咩?

仲有, 係ONU

回覆 2# shingzhk

多謝, 已收正

2. HG8040

一句講晒﹐根本唔到客選擇﹐師夫早已為你選擇了﹐上門都唔會有第2部你選擇。

總之師夫一入屋﹐你叫師夫set到自己router取到真ip﹐如果做唔到便叫他走唔裝﹐這樣日後煩少好多野。

一句講晒﹐根本唔到客選擇﹐師夫早已為你選擇了﹐上門都唔會有第2部你選擇。

總之師夫一入屋﹐你叫師夫set ...
peter_chan 發表於 2014-11-7 17:19

何謂攞倒真IP?

何謂攞倒真IP?
jackiecch 發表於 2014-11-7 17:22

即係唔係取192.168.x.x 的內聯網ip。

總之師夫一入屋﹐你叫師夫set ...
peter_chan 發表於 2014-11-7 17:19

你感樣講太含糊, 容易令唔識network野既人誤會
每年會係到生產一班膠人以為ISP偷佢一粒ip, 自己泄左底
班膠人再以幾何級擴散出去"教人",發表偉論, 真係睇到火都黎

以樓主個case, 根本就冇得佢揀,
如果佢申請plan果陣連埋家居Wifi / Eye
老電一定係比Router黎meet 合約, 唔係就到老電違約, 呢種情況粒public只係放左係佢地隻router
一般人根本唔會搞佢, 樓主自問識唔識Portforward/VPN, 全部唔會用就慳返唔洗煩

如果佢申請係淨上網乜都冇,就多數比隻network Bridge佢 (唔sure但我係)
粒public ip會放係bridge後面第一件network equipment
即係好似用HKBB感既情況, 可以自己係router control

而家其實都唔到樓主揀用邊隻, 根本人地睇你簽咩約比你,
要"揀"其實都係耍無賴, 例如簽個wifi plan但又唔要Router, 人地點比你?