今期e-zone話AC1200的Speed Test去到480Mbps??? 係吹水/定係打手?)

大家有沒睇今期e-zone? 我快快揭了幾下,講test了8款AC1200 router,記憶有:
TP-LINK C5
TOTOLINK A2004NS
DLINK 850L
ASUS AC56S
NETGEAR R6300V2
EDIMAX ???
其他唔記得

問題有2:

1. 距TEST出黎的結果AC56S同 R6300V2都去到400幾Mbps??!!  我自己測試的AC1200 Router超過250Mbps的SPEEDTEST已經好威

HKEPC網友用雙核AC56U + 7260AC 網卡test係230Mbps左右 : http://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=2

HKEPC網友用 AC2400的 AC87u test:出黎先係270Mbpshttp://www.hkepc.com/forum/viewt ... p;extra=&page=7

今期e-zone話單核的56s反而可以上到400Mbps,咁大家買AC56S,仲犀利過AC87u,可以退市了。

有沒師兄用緊呢兩款有400Mbps 的TEST數據?
或者如果有ezone的朋友可否睇下係用咩device和software黎test?

2. 唔知有沒睇錯,點解其他牌子的都用AC1200的產品(例如ASUS 係出AC56而不是AC66,DLINK出850L唔係868L,TPLINK出C5唔係C7),唯獨NETGEAR要出AC1750級別的R6300V2去與其他同檯比較?點解NETGEAR唔係出 R6250或R6100? 原來係我睇錯,係R6200

有沒師兄用AC1200的Router可以推480Mbps????

一齊討論

剛搵翻 絕版AC1200雙核機皇 AC56U的測試數據:http://www.smallnetbuilder.com/w ... er-reviewed?start=3

圖:

最快都係得300Mbps,閹割版單核的AC56S反而突破450Mbps?

我啱啱出咗隻NETGEAR 6300v2行PCCW 500M,用2014 MBA 802.11ac Test都係大概250M,都未有佢咁誇,可能佢用PCCW 1000M Test所以速度再快少少?
NETGEAR嗰隻係R6200v2嚟,行AC1200,唔係6300v2,所以咁睇應該公平
BTW佢差唔多個個Test都係ASUS贏 明明single core......我覺得係hardsell ASUS多啲

1. 測試使用 iPad  Air2 , 頻寬為80 Mhz or Auto , Chanel 36, 使用 OFCA app 測試,並附有圖證明上下載速度可達 400Mbps以上。
2. NETGEAR 出的是 R6200 v2 ,同樣為 AC1200級別產品。
……

AC 750 都勾住有三百尾啦 !!

我啱啱出咗隻NETGEAR 6300v2行PCCW 500M,用2014 MBA 802.11ac Test都係大概250M,都未有佢咁誇,可能佢用P ...
Jeff_LHT 發表於 2014-11-8 21:44

我隻R6300V2 直線距離2米遠, 隔一堵非石屎加厚牆, client 係AC56 行867Mb + 蟹LAN
LAN2AC 可以持續行到47MB/S, 即係376Mb/s
如果e依鬆放係晒AP 同client 係同一間房仔入面, client 用返1300Mb, LAN2AC 上到4XXMb 都唔出奇
問題係佢講緊AC2AC, 定係WAN/LAN2AC 上到4XXMb 呢??

我隻R6300V2 直線距離2米遠, 隔一堵非石屎加厚牆, client 係AC56 行867Mb + 蟹LAN
LAN2AC 可以持續 ...
ininin 發表於 2014-11-9 10:48

距係寫R6200, 6200的speed test可以去到480mbps?

。。。
我自己有好多AC 1750的AC66(你懂的),兩隻BRIDGE起身都系450左右的Iperf,唔知點解ezone的ac1200 router + 普通ac1200接收(記憶中係IPAD同埋LENOVO的notebook),都可以跑480Mbps。。。

繼續求netgear 用戶 speedtest數據。。。

如果係用USB ac adapter 應該就冇乜可能....
我bb500 用wrt1900ac router -> asus ac68u client 相距10米左右冇阻隔
係myspeedmeter test先做到400Mbps左右...唔係次次都得....

我唔係成日睇 e-zone
之前有期測試 AC68 定 戰機
測試者大約講過無隻 client (大多 1 Tx/Rx 天線)可食盡 AC (? - 大約)
所以同另一隻 AC router 互傳測試
今期個 setup 係點講先 ?