電腦新手求助...黎緊有師父上黎裝寬頻, hkbn

我個plan 係500mb
想問下 係唔係我要買個router 先上到網?
router 同modem 有咩分別? 要唔要2個都買晒?

另外聽人講  裝左500mb 要用返一個output 500mb 既router?
想請教 500mb 既router 有咩推介同幾錢? thx!!

...
情人還好嗎 發表於 2014-11-14 10:11

如果你唔需要 WiFi,不用買 router,modem 直接駁電腦就 ok

http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=1800618
#8 & 9

...
情人還好嗎 發表於 2014-11-14 10:11

Router 係分享器 你想多個一部電腦用或手機用先要裝
    Modem 係電訊商提供 唔需要買 接上電腦就可以上網

Router 係分享器 你想多個一部電腦用或手機用先要裝
    Modem 係電訊商提供 唔需要買 接上電腦就可 ...
denniswht 發表於 2014-11-14 11:49

我都想問modem有四個port位
係咪四個ip咁解?

我都想問modem有四個port位
係咪四個ip咁解?
shadowwarrior 發表於 2014-11-14 12:39

一般只提供二個IP

一般只提供二個IP
tse111 發表於 2014-11-14 13:23

咁嗰四個頭乜黎

咁嗰四個頭乜黎
shadowwarrior 發表於 2014-11-14 14:06

你可以比錢增值 申請多個IP 未可以用得哂

咁嗰四個頭乜黎
shadowwarrior 發表於 2014-11-14 14:06

幾多個頭同幾多個IP無關係

就算一個頭都可提供過千過萬IP !