點樣先至可以轉HKBN的IP地址?

HKBN無啦啦轉左新IP地址比我
但睇小米盒子就超慢無比
打上去要求轉返原來的IP
CS話無得轉
點解之前咁多位師兄成功搞掂的?
點樣可以轉到?

我係500M用戶

轉新IP就易
轉回原本IP唔一定得
因為你冇用個IP一排, 佢可能已經將個IP派左俾第二個

回覆 1# xibeilou

轉新ip只要改一改mac address就可以
至於想轉返原來既ip...以小弟用bb100既經驗
轉左一個新ip之後唔超過12小時
只要用番原來既mac address就可以拎得番原來既ip
不過以樓主既情況黎睇應該過左12小時
就算改番原來既mac address都只會拎到新既ip
唯有試下以改mac address既方法轉用新ip睇小米盒子
但唔保證用新ip可以快番
亦有可能唔關新ip事...而係本身個source慢左

轉mac address 便可換到另一粒 ip﹐可能對樓主的情況有幫助。

但係要番之前使用的ip﹐基本上都無機會。

以前有一位潮人﹐因為被更換ip後﹐某種原因一定要取回原有的ip﹐結果玩了一大輪﹐都取唔到原本使用的ip﹐最後仲比人block 埋service。

回覆 4# peter_chan

笑左

多謝各位師兄建議,我會試玩下

轉mac address 便可換到另一粒 ip﹐可能對樓主的情況有幫助。

但係要番之前使用的ip﹐基本上都無機會。

...
peter_chan 發表於 2014-11-25 10:35

我記得大約一、兩年前呢度有位猛人短時間內改幾百次MAC address轉新IP,被ISP暫停服務,佢出post聲討ISP,結果反被網友圍插.... 唔知師兄係咪講呢一單?

我記得大約一、兩年前呢度有位猛人短時間內改幾百次MAC address轉新IP,被ISP暫停服務,佢出post聲討ISP, ...
EOS5 發表於 2014-11-25 15:13

你估下係唔係同一單

你估下係唔係同一單
peter_chan 發表於 2014-11-25 15:37

我最多都係幾日改一次MAC address轉IP,佢就狂改狂轉,hold起晒ISP預留既IP一段時間至可以放返出黎,唔block佢就奇。

小弟試過一日轉十幾廿次ip都冇事
當然唔係日日都咁做啦

我記得大約一、兩年前呢度有位猛人短時間內改幾百次MAC address轉新IP,被ISP暫停服務,佢出post聲討ISP, ...
EOS5 發表於 2014-11-25 15:13

呢單嘢,我都有印像……