[操作疑難] 請教router 擺放位置一問 ..........??

圖中×係現在router 擺放位置,
房A同房B 都係用desktop (有線), 令外會用ipad, 電話等上網,
廳放ps3, 小米盒子用wireless, 收得一半, 電話上網行到最入有時收唔到,
房C用wireless 上網都收得1格好弱,
紫色線係寬頻公司拉入黎,
現在想改改位置大家有咩建議好,因唔係度度有得插電, 所以位置有限制..

router 用緊TP-LINK 3600雙天線, hkbn bb100..

thx!
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

放系廳嘅電制位

最簡單可以買多個Access Point 放係PS3位置, 如果可以LAN線就LAN線, 無LAN線就買隻可以放wifi 既home plug 放係PS3位置

放系廳嘅電制位
stanleymm 發表於 2014-11-28 20:26

x 2

最簡單可以買多個Access Point 放係PS3位置, 如果可以LAN線就LAN線, 無LAN線就買隻可以放wifi 既home plug  ...
Bomber 發表於 2014-11-28 20:39

師兄所講係咪放多隻wireless router 係PS3 位置?

師兄所講係咪放多隻wireless router 係PS3 位置?
teamsanwa 發表於 2014-11-28 20:55

對, 可以set做同一個wifi SSID, 唔同channel

房a牆外

對, 可以set做同一個wifi SSID, 唔同channel
Bomber 發表於 2014-11-28 21:00

這個方法我諗比較適合, 因早排換左隻router有隻舊d-link di524多左出黎
請問是房router lan port 去廳router(di-524) wan port 還是lan port 好?
洗唔洗set過d 野?

這個方法我諗比較適合, 因早排換左隻router有隻舊d-link di524多左出黎
請問是房router lan port 去 ...
teamsanwa 發表於 2014-11-28 21:19

呢個方法未必適合mobile device, 有時部機會咬住個弱既channel唔識自動跳去強果個, 要手動reconnect個wifi都好麻煩下,最理想都係換隻wifi穿牆勁既router。

穿多條線喇