有冇人試過向 OFTA 投訴 自動續約 30天?

情況:

寬頻合約完左,佢就會自動續約

我係完約前 一星期話 cut,佢就收多我完約後 23天錢

我就覺得唔合理,合約完就係完,點解要屈我自動續約?

依個唔係叫自動續約, 係合約寫明客戶取消服務要一個月通知

即係你幾時通知佢,就幾時再加一個月通知期,你要硬食
除非你完約前一個月前CUT約(亦係一般做法)
而且佢唔係用約個黎收你錢,而係用所謂既正價(通常比個約高好多好Q多)

樓上兩位覺得呢個情況合理?

路過表示合理+1
以前更多ISP係自動續2年約, 你呢個23日根本唔算係咩
而且呢D唔叫續約,純粹係叫"斷約需要30日工作時間", 大概係合約有寫明

路過表示合理+1
以前更多ISP係自動續2年約, 你呢個23日根本唔算係咩
而且呢D唔叫續約,純粹係叫"斷約需要30 ...
shingzhk 發表於 2014-12-12 23:52

合約寫明唔代表合理, 我印象中OFCA已經落咗指引唔好咁做.

合約寫明唔代表合理, 我印象中OFCA已經落咗指引唔好咁做.
Brainstomer 發表於 2014-12-12 23:53

你覺得唔合理就唔好簽
簽左就唔洗合理

你覺得唔合理就唔好簽
簽左就唔洗合理
shingzhk 發表於 2014-12-12 23:54

OFCA寫到明唔可以咁做, 如果電信商唔理係可以被罰款.

但樓主其實唔似係自動續約, 只係cut唔切被收多一個月錢.
自動續的話就係罰佢合約期餘下費用.

OFCA寫到明唔可以咁做, 如果電信商唔理係可以被罰款.

但樓主其實唔似係自動續約, 只係cut唔切被收多一個 ...
Brainstomer 發表於 2014-12-12 23:56

而家講緊淨但果23日算唔算自動續約, 同收多23日行政日數合唔合理
我覺得合理,而且OFCA都應該唔會連1個月都唔比感set
(嘛, 有心情再去查下相關條例)

事關我以前就係試過比HKBX自動續左2年約,
直接投訴半年無效, 對面一路話有電話錄音證明, 最後搵OFCA幫手, 搞多半年先搞得惦,
相比之下, 果23日真係唔叫收多

樓主第一次用簽約既服務?
不少於一個月前 通知 係基本CUT合約既動作,以前仲會自行動續約,
不過自從出左指引,自而家唔會再可以自動續約了,不過一個月前通知停服務形然需要的~

難道樓主你覺得可以LASH 一日比你即停服務?

佢可以再PK D,你簽約後比緊既月費其實唔係正價黎,正價其實應該貴一倍以上(例如PCCW 100M係$598),呢23日佢可以用正價比例既收你都仲得~