[操作疑難] (數據討論) HKBN500MB - 嚴選邊隻 Router

請教各位 C兄意見,買邊隻 Router ,budget 500 以下(或 性價比高), 起碼用5年.
HKBN 500MB - 2人用
Lan =  1PC (Gamer / BT )  
Wifi = 2 Smart Phone (whatsapp) + 1 iPad Air(待機) + 1 Notebook(HKTV)

相關數據:
http://us.hardware.info/comparis ... 52084-213865-201628
TP-Link

• TL-WR1043ND v2
  • TL-WDR4300
  • Archer C2
  • Archer C5

家居環境: 2人單位
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

TP LINK想用5年平時你運氣好唔好??好就放心去買啦

yanchoki 發表於 2014-12-15 07:54

我隻TP LINK 841用左4年半, 睇黎我算幾好彩

回樓主, wifi device唔支援5GHz嘅話, 唔洗買C2, C5
同埋間咁細, 咁少牆唔洗買咁貴

我隻TP LINK 841用左4年半, 睇黎我算幾好彩

回樓主, wifi device唔支援5GHz嘅話, 唔洗買C2, C5
...
gary0916 發表於 2014-12-15 08:13

im using tp for few years too haha

router 好少壞
不過 TPL 聽聞要買就最早版 V1/2
之後就減料縮水
e.g., C7 V2 同 V1 唔同咗料
連 LAN/Wireless thruput 都差左 d (比較詳情請 search internet)

呢幾隻入面揀一定係c5啦
不過c5賣幾錢?同價位會唔會有其他好選擇?

樓主個網正wor,連wifi speed都有數據參考,好有用

TPLINK想用唔年,有D搞笑
我客戶大部份TPLINK都兩年內開始虧
想襟用,就轉ASUS或其它大牌子,不過500蚊內又可以食到500M既,又真係好似無乜

tp link舊款第一二水的確襟用、但之後出果啲

1043, 740(741), 941, 841都有用及幫人買. 前前後後買過10幾隻、近2年買果啲死得7788。反而3年幾4年前買果啲仲正正常常。

yanchoki 發表於 15/12/2014 07:54

我隻 TP link 100MB。 2009用到依家 迅雷仲推到9.8MB/s
所以繼續想用TP link

回覆 3# gary0916

睇黎我都係買呢隻 TL-WR1043ND v2
v2 內核CPU 700 Mhz, v1 得400,仲要 $400有找
Lan port 推到932MB/s     BB1000 食到9成

By the way TP link  C2 都ok $420