[操作疑難] 網上行 1000mb 唔足速問題?

前幾日由 網上行 500mb 升去,1000mb,但我去返 netvigator 個網站試左好多次 download 都只得 5xxmb ,upload 就 7xx mb ,已經約師父上黎睇過用佢部 notebook 行就有 downloand 8xx mb,我部電腦配置如下,要買升級升可以行到 1000mb 架?

CPU: Intel Xeon E3 1230 v2
Mainboard: Asus P8B75-V
Display card: GTS 250
Memory: DDR3 1333 4g x 4
M3P ssd 128g

10m cat7 lan 線直接駁 modem

手唔同browser試試
btw, 100m cat7? 你條線100m長?

回覆 1# cxfadanny

如沒有硬件故障,就你以上說的config應可行1000,
請問你用甚麼軟件測速?請附screen cap

有關線材問題,cat7線甚麼牌子那裡買凡?
亦請影相顯示modem及電腦如何接駁

手唔同browser試試
btw, 100m cat7? 你條線100m長?
KinChungE 發表於 2014-12-16 09:16

我試過轉唔同 broswer firefox 有 70x download,我試下換過條短 d 的 cat 7 啦!

停左防毒再試下

停左防毒再試下
fireeye 發表於 2014-12-16 19:20

已經試過啦!都係咁

如果c fu notebook有8XXmbps, 你搵下你張底板有無新lan driver, 可能driver問題

回覆  cxfadanny

如沒有硬件故障,就你以上說的config應可行1000,
請問你用甚麼軟件測速?請附screen ca ...
TH30 發表於 2014-12-16 09:33

我而家用緊呢隻?

如果換以下呢隻會唔會好 d ?

如果換以下呢隻會唔會好 d ?
cxfadanny 發表於 2014-12-16 11:04 PM

會,好的地方在短了14米,不在於CAT7或價錢

其實普通$20條1米CAT5E線夠上1000M的

用緊 amp cat6去到九百幾