[操作疑難] 香港寬頻1000m 用唔用到 100m router

如果用香港寬頻1000m ,但係我個 router wan port 得 100m, 咁用唔用到

用到
只是不能物盡其用

via HKEPC Reader for Android

最多用得100m

用到, 食唔到盡, 慢D

之前有人講過,上游隻switch唔識/唔肯negotiate落100結果連唔上
係講HKBB定網上爬呢,我就唔記得左喇

之前有人講過,上游隻switch唔識/唔肯negotiate落100結果連唔上
係講HKBB定網上爬呢,我就唔記得左喇 :hah ...
TH30 發表於 2014-12-21 22:59

兩隻都係光纖modem,唔會關上層switch事

321 發表於 2014-12-21 23:11

未輕光纖入屋之前, HKBB 係有直接一條RJ45 cord 入屋既BB 1000
First Hub應該係Cisco d 爛鬼Switchs
我未用過, 但的確聽過#5講既野

當然唔排除係無知婦孺唔識搞就亂吹

未輕光纖入屋之前, HKBB 係有直接一條RJ45 cord 入屋既BB 1000
First Hub應該係Cisco d 爛鬼Switchs
我未 ...
shingzhk 發表於 2014-12-21 23:16

我依家就係用CAT5E直接拉線..BB500,但用純100既ROUTER的確係唔得,WAN無反應,燈著都唔著
已換過4-5隻100Mb ROUTER試,所以排除ROUTER壞既問題

因為我新裝 hkbb 1000m cat 6直入, 買左隻 tplink TL-WR2041+,個 wan 得 100m, 点知個 wan port 拎唔到 IP,個師傅同我講話依隻 router唔得 , 要買隻wan port 有1000m 先用到。 最後買左隻 totolink a2004ns又真係 work。 真係吹脹

321 發表於 2014-12-21 11:11 PM

行FTTH就光纖入屋,行FTTB有機會是樓層電掣房放LAN線入屋