原本想出去買 牙石68U....點知....

傾傾下想買 87U....
跟住買左 r7500....

一直無睇 netgear因為印象中佢較貴,性價比唔高,但估唔到間舖 r7500 同 87U 係同價....
一睇....
87U:雙核 1G(BCM),USB2.0 加 3.0....
r7500:雙核 1.4G(QCA),USB3.0X2 加 eSATA.....
再即時上 smallnetbuilder睇 chart,r7500 完勝 87U....

即時科水拎走,又有新玩具。

但最初想換 router 既原因,係想用 NAT Loopback.....反而唔知 r7500 有無.....

一直無睇 netgear因為印象中佢較貴,性價比唔高,但估唔到間舖 r7 ...
dls2046 發表於 2014-12-27 21:58

R7000都有 NAT Loopback, R7500唔會沒怪?

一直無睇 netgear因為印象中佢較貴,性價比唔高,但估唔到間舖 r7 ...
dls2046 發表於 2014-12-27 21:58

smallnetbuilder 個review ac87u 係用最old firmware
同埋hardware勁firmware 廢的話都係無用 ac87u same cpu with r7000 但87u 加最新firmware就ko 人la
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2152825

R7000都有 NAT Loopback, R7500唔會沒怪?
炎冬 發表於 2014-12-28 00:27

r7000用料好似好過7500

R7500 用高通U, 暫時好似未有client 行到第4條T&R
所以我成日都同人講唔上就R6300(或其他牌子同級, e.g. AC68U), 直上就R8000(呢隻好似只此一家無同級)
中間果D 可以無視

R7500..個WIFI範圍大唔大??
我都諗緊 R7000 好定係R7500 定係R8000
滑鼠走光 發表於 2014-12-27 22:12

我姐夫果度建950, 3房長走廊
我拎隻R6300v2 去同佢試signal, Router 放電視牆靠走廊個位
全屋都係得一個死角, 個死角其實都收到1-2格Router Signal, 即係問題係Client Signal 唔夠強射唔到去Router, 唔係Router 唔夠力
果個死角係主人房靠廳個位, 主人房靠外牆個大半邊都收到
以上測試用5Ghz 進行

其實我都唔係要佢勁 WIFI......我根本連 5G 既 device 都無乜幾多個,絕大部份都仲行緊 2.5G  ,話之佢實際行唔行到 AC幾多幾多,水份又有幾多,響我眼中,呢 D 同過剩既 CPU clock、顯示能力、SATA, USB, PCIe, BB100-1000等等既 bandwidth 一樣。

不過呢類 "WIFI 過剩"既 router 一般其他硬件都會較強,例如粒 U、RAM、插頭功能....令到佢能處理到既 simultaneous connections, simultaneous data throughput 之類既能力更高。所以我睇到既唔係無乜鬼用既天線,而係佢地粒 IPQ8064 雙核1.4G 或者 BCM4709 雙核1G。我唔肯定IPQ 好過BCM 因為 r8000 同 87U 都係用 BCM 但零零舍舍 r7500 行 IPQ。不過睇返隻 r7500 既數據,係比 87U 甚至 r8000 要好。可能係 firmware 問題?但都係公平既,你可以更新人地都可以。初版對初版你輸,新版對新版又可以贏返?呢個係寫 firmware 既能力。

另外,r7500 有兩個 USB3.0 加多一個 eSATA。咁我唔駛煩點插我果幾隻HDD 同埋 printer,而且呢幾個插口係響左右而唔係前或後,又更合我既佈線計劃....仲有 netgear 個 android app 好似幾方便易用....

所以同價之下我咪棄 87U 買 r7500囉。

不過即時發現既悲劇係......原來有舖做緊特價!應該係平過 87U 咖!我買貴左一舊水! 真係要多 D 上 EPC....

其實我都唔係要佢勁 WIFI......我根本連 5G 既 device 都無乜幾多個,絕大部份都仲行緊 2.5G  ,話之佢 ...
dls2046 發表於 2014-12-28 12:12

我想入87u 但個死人usb 係前面令我停一停,因家有貓
其實為左個download master 去買牙石是咪好低能? 我唔bt 但會dl 下野, 見佢可以用電話port 返去router dl 好似好爽咁…

我想入87u 但個死人usb 係前面令我停一停,因家有貓
其實為左個download master 去買牙石是咪好低能 ...
EVIS 發表於 2014-12-28 12:20

無腦下載真係好吸引同好必要......不過我有 S記 既 NAS 幫手做.....
其實如果有計劃用 NAS,可以預左交比NAS 做。

其實 87U 個 AiProtection 都好吸引我,因為屋企人有時會唔帶腦上網...