[操作疑難] Asus N66U 可否用 1043 做 AP 呢??

用開 4300 + 1043 set 咗做 AP 冇問題的, 但換了 n66u  1043 就冇反應了 !
如果 N66U + 1043 是得的請賜教 !!!

你點駁,只有你自己知!你唔講,其他人要估!

正常,一定得!

tp-link好似只可同tp-link(或Mercury,Fast) WDS
除非用第三方firmware

你點駁,只有你自己知!你唔講,其他人要估!

正常,一定得!
NeTZoO 發表於 2014-12-29 00:24

Modem PCCW 500M    -> N66u -> hubs-> 朋友早年 1043 (flashed DD-WRT) set 咗做 AP
4300 同樣是冇問題的 , 請師兄們賜教! 謝謝 !

Modem PCCW 500M    -> N66u -> hubs-> 朋友早年 1043 (flashed DD-WRT) set 咗做 AP
4300 同樣是冇問題 ...
simonhing 發表於 2014-12-29 18:42

首先睇下ping N66U和1043正唔正常, ping唔通就check IP有冇set錯或Switch有冇問題

4300 同樣是冇問題 ...
simonhing 發表於 2014-12-29 18:42

Hub -->隻1043 (wan)定(lan)

N66係乜ip,1043係乜ip

Hub-> Wan , Lan 上唔到網,
原來兩個都係 192.168.1.1

Hub-> Wan , Lan 上唔到網,
原來兩個都係 192.168.1.1
simonhing 發表於 2014-12-29 23:29

估到係撞ip,你只需求其一個換左個ip(例如192.168.0.1), 應該上到網~
仲有你咁駁隻1043唔係AP,其實你係駁多隻router 在asus 後面

謝謝賜教, 已經把 1043 已改成 198.168.2.1 都係唔得

謝謝賜教, 已經把 1043 已改成 198.168.2.1 都係唔得
simonhing 發表於 2014-12-30 19:11

你隻1043係咪自己set?
1.在1043 後,囉左咩ip?ping 192.168.1.1 & 192.168.2.1 & 8.8.8.8ping 唔ping 到?
2.login 入1043,睇下佢囉左個咩ip(正常asus 應派左個192.168.1.x 比佢)
3.隻hub 會唔會hang左,by pass 左佢先試,因為試野中間經越少野越好~

p.s.如果1043 回覆原廠設定,你能唔能自行設定,如果得我唔估有乜問題了,reset 後 set左番ssid & password 應該就得,當然改埋個router ip 去192.168.2.1 啦~