[開箱] Alcatel ONETOUCH LINK Y855 Mobile WiFi Device

之前係TB買左呢隻Y855,
今日終於收到貨。

初步試下隻Y855,
感覺係MENU PAGE既反應快過用開果隻CM512,
而Y855個介面只得英文,
唔似CM512有中文,
不過無中文介面都無咩所謂,
SET來SET去都係果D野,

而今次插左張SMT 4G 女傭卡入機試,
唔使SET野,全部AUTO,就上到網,
岩晒我D懶人用,
因為12月果陣都TB左隻VODAFONE R212,
隻R212就算SET左AUTO,都係唔識自動連線,
下下手動要連線,熄機再關又要手動連過線,真係唔方使,
最後,將隻R212讓左比個FD,所以無出R212既報告。

講番隻Y855,雖然佢係會自動連線,
不過如果你想手痕轉下4G/3G切換,
就要先繼線,揀好4G 或 3G,之後再手動連線至得,
因為連線期間,係唔可以切換4G/3G訊號
CM512就無呢個問題,
當然行AUTO,佢都會自動切換4G/3G訊號,
不過總有D人想LOCK死4G / 3G,
但就唔見有得lock死2G,
我都相信應該無人咁型要LOCK死2G掛

呢隻野有4隻顏色,
白x綠、白x粉紅、黑x黃、黑x橙
我最想要果隻白x粉紅唔覺tb有,
所以至買隻白x綠。

由於今日至收到隻Y855,所以未試到D電勁唔勁,
至於D圖就要遲D至補番。

Y855支援频段

4G 频段: B1/B3/B7/B8/B20 (2100/1800/2600/900/800mhz),最高下載150Mbps(cat4)
3G 频段: B1/B2/B5/B8 (2100/1900/850/900mhz)
2G 频段: GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900mhz

電量
1800mAh(淘寶),3000mAh(http://www.fasttech.com/)
我相信係3000mAh,因為隻野野大舊,所以電量應該都有留咁上下

天線
內置,無得外置天線

WIFI
暫時唔覺有得揀5Ghz
不過tb寫係dual band,可能係吹水
隻r212就有dual band,不過就只可以揀死一個band,唔好可同時行2個band

起初以為成個銀面係MON,點知唔係....

成部機只有2粒制,一個係POWER,一個係WPS

USB位

拆開背蓋,
會發現到機身RESET制、SIM卡槽及MIRCO SD卡槽
背蓋上會印有預設既SSID及WIFI PW,
起初唔知,所以用WPS制連手機,
之後改SSID同WIFI PW。

很特別既設計,
一般POCKET WIFI都唔覺有呢個掛繩位,
我淘呢隻,唔知係咪2手既關係,
無左跟機條掛繩
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

食晒全港4g嗎?

食晒全港4g嗎?
stockmike 發表於 2015-1-4 07:43

支援FD1800,2600

支持~

可以慳唔少

我宜家打算直接出部dual sim手機, 一個sim專門放數據卡算數

用Dual sim機都係好方法
不了如指掌要分wifi就pocket wifi會好d。

Y855長開 4g,
share 比1部手機用黎
Whatsapp,facebook,上網
用左12 hrs,仲有一半電。

我就唔敢再買 EE 版 Alcatel

試過買隻 Alcatel 唔記得MODEL NO ,都係EE 破解版
唔夾PCCW ..  一插入去HANG 曬..  HANG 到著都著唔返 最終退貨算

我就唔敢再買 EE 版 Alcatel

試過買隻 Alcatel 唔記得MODEL NO ,都係EE 破解版
唔夾PCCW ..  一 ...
迷 發表於 2015-1-4 14:17

暫時我用CSL、SMT、3HK都無問題
未有CMHK卡,所以唔知咩情況
不過AIRCARD 760S會有機會鎖機問題