係公立醫院 (冇WIFI) 手提電腦可以點上網?

因為我要住幾個月醫院 想問下 手提電腦係無wifi既情況下可以點上網?
我知道手機可以share 數據黎用 (但已經就用哂..)

想問買隻usb sim card 手指 再申請個平plan可唔可行?
因為我唔知道 現時網絡供應商所提供既既sim card 有幾多可以支援到落usb sim card手指

我自己望過
Smartone 數據儲值卡 收費
想買張呢d卡 再買隻 usb sim card 手指(需要解鎖) 用黎上網
請問類似既方法可行嗎?

希望有人可以幫幫手  係醫院幾個月好悶...

回覆 1# rocky9

你再買流量唔得?

我上個月喺內科病房住咗幾日

其實病房都有 Wifi

不過我無問佢地借 Wifi

你搞掂電源先講上網啦。 自己床位既插蘇係要來插醫療器材的。要來插NOTEBOOK 一定俾人嘈。

回覆  rocky9

你再買流量唔得?
回憶是很痛苦 發表於 2015-1-2 20:33

好似冇得再買..之後就公平用量限速

我上個月喺內科病房住咗幾日

其實病房都有 Wifi

不過我無問佢地借 Wifi ...
Strike_Zero 發表於 2015-1-2 21:02

醫院係有wifi  但係連高級醫生/護士長都冇得用 (已經問過哂..)

你搞掂電源先講上網啦。 自己床位既插蘇係要來插醫療器材的。要來插NOTEBOOK 一定俾人嘈。 ...
hellfighter 發表於 2015-1-2 21:11

多謝關心
我已經解決電源問題
所以先黎問上網方面點解決

公立醫院係有得差電的,但當然唔可以太張揚,同埋唔可以用人地床位果D。只能用自己個位。
用得幾日緊係買儲值卡,但記住病房內如果係內科係唔可開電話,有醫用機器會受影響,可能搞到其他病人。

有冇人試過用 wifi sim card手指 呢個方法 係咪真係上到網?

公立醫院係有得差電的,但當然唔可以太張揚,同埋唔可以用人地床位果D。只能用自己個位。
用得幾日緊係買儲 ...
zenchiu 發表於 2015-1-2 21:24

我住外科
我已經住左個幾月...仲有幾個月住 所以先想問有冇得上網
幾日就無所謂姐,,,