[操作疑難] 安裝cat5e jack一問

新手第一次裝,見個jack貼住兩個option,就跟左option A來做...(AMP cat 5e Jack)
但岩岩睇番教學, 叫人用optionB, 請問我是否需要重插?

個jack用左568A, 咁你其他環節都要跟返用568A, 唔想煩轉黎轉去就將個jack改返568B

一般嚟講而家d router switch都有auto-mdix
個pin assign係568a or 568b應該都會work
懶嘅可以等真係有問題(e.g.拎唔到ip)先修正

個jack用左568A, 咁你其他環節都要跟返用568A, 唔想煩轉黎轉去就將個jack改返568B ...
AC360 發表於 2015-1-4 22:21

其他環節是指其他jack嗎?
LAN線自己有沒分A/B?

我而家全部用晒A

我而家全部用晒A
trezegoal 發表於 2015-1-4 23:07

其他環節係指成個網絡除JACK以外的其餘部份, 包括Patch Panel及Patch Cable

8芯線本身係冇分A/B, A/B係指8條芯的排列順序, 大家順序唔同就有機會互相溝通唔到

我而家全部用晒A
trezegoal 發表於 2015-1-4 23:07

568A標準:綠白,綠,橙白,藍,藍白,橙,棕白,棕
568B標準:橙白,橙,綠白,藍,藍白,綠,棕白,棕

我自己就習慣性係用B。

其他環節係指成個網絡除JACK以外的其餘部份, 包括Patch Panel及Patch Cable

8芯線本身係冇分A/B, A/B係指 ...
AC360 發表於 2015-1-5 00:12

明白, 我屋企只打算駁下router/nas/pc/ps3, 沒乜特別network野

B,我自己無見過師傅用A,強國除外

正常應該會auto跳,所以都用到
但想將出事率減低就最好用哂b

jack是否指個插座? 我念唔會有人用A, A是CROSS? 只係鉗水晶頭先會分A和B
聽講話1,2,3,6果4條芯質量比其他4條好, 是否真的?