[操作疑難] N56U想駁多個小米ROUTER放WIFI, 救教

我本身已有個N56U ROUTER, 因為"種種"原因,放棄佢個WIFI, 所以想响N56U駁多只小米ROUTER出尼專放WIFI, 想知駁法....

先謝各位了...

wifi ROUTER=>use ap mode, disable dhcp

wifi ROUTER=>use ap mode, disable dhcp
sunshysuen 發表於 2015-1-5 15:06

THX, will try~

平果隻小米router? 咁ma得100m囉!?

平果隻小米router? 咁ma得100m囉!?
kyecall 發表於 2015-1-5 16:47

可能佢本身用100m plan

N56U 預設應該係行 192.168.1.1 呢個 IP address
即係用緊 192.168.1.0/24 呢個 subnet
http://support.asus.com/FAQ/Deta ... C1D6D&m=RT-N56U

無人知你將會買"小米路由器" or "小米路由器 mini"
我以小米路由 mini 為例,預設係行 192.168.31.0/24 subnet
兩隻 Router 預設行緊唔同 subnet
N56U 192.168.1.0/24
小米 192.168.31/0/24
即使比你駁埋兩隻 Router,成功上到網,你都走唔到入去小米隻 Router 做設定修改

正確做法 (呢一刻兩部 Router 仲未用Lan線駁埋架)
首先經由WiFi登入你部小米Router,手動改小米Router既IP為 192.168.1.x,我假設你打x為200
Apply 完設定之後,WiFi連線會斷開,當你再次連接小米WiFi既時候,你部電腦就會攞到 192.168.1._ 開頭既 IP address
再次經由WiFi登入你部小米Router(192.168.1.200),入去熄左DHCP,再Apply

依家你兩部Router既 IP address 如下
N56U 192.168.1.1 (DHCP 開啟)
小米 192.168.1.200 (DHCP 關閉)

用一條 lan 線接駁兩部 Router,記住係 Lan 頭駁去 Lan 頭,唔好插錯去小米個 Wan頭
N56U (lan) - (lan) 小米

你依家經由WiFi連接去小米,你所攞到既 IP address 係由 N56U派比你
如果你想做設定就打以下 IP address,可以各自登入兩部 Router
N65U 192.168.1.1
小米 192.168.1.200

我本身已有個N56U ROUTER, 因為"種種"原因,放棄佢個WIFI, 所以想响N56U駁多只小米ROUTER出尼專放WIFI, 想 ...
lcc6088 發表於 2015-1-5 15:03

What is your ISP config? I have both the N56U and XiaoMi Mini, both are operate in normal router mode and connect to the Netvigator VDSL MODEM (because it allows to connect up to 4 device) and works fine.

回覆 6# ccl4

師兄,你的指示非常清

回覆 6# ccl4

學到野,ching 勁

回覆  ccl4

師兄,你的指示非常清
caroner 發表於 2015-1-6 00:24

其實好多人唔明network野,亂駁一通都上到網,但會引致以下問題出現

永遠入唔到去其中一隻router做設定(視乎你攞到既IP address係邊個network)
或者
其中一邊既client搵唔到另一邊既client

上網搵定資料,要知道點樣 reset部 router去出廠時既設定
萬一set錯野都仲有機會reset router再駁返上網
好多時出事都係熄左DHCP之後就企左起度唔識點手動set自己部機既IP去同router溝通