解救村屋居民被迫使用PKXW ADSL? 可行嗎?

家住元朗村屋,被迫使用老電8M多年,4G訊號不足以日常上網使用,當中的苦這裡不少CHING都有訴說,在下亦不作詳談。回歸主題,忽然發現,離家不足800米的大型屋苑有1000M,中間也沒有高樓大廈,只有平房和一條行車甚多的9號幹線。未知用上高功率的無線AP(例如:http://www.hkepc.com/11649),可否從大型屋苑中把wifi帶到我家?有冇CHING試過甘做而又可行?

紅點是我家,800米內的蝶翠峰有老電1000m
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢d題目真係幾星期就有一個!
今次仲要800M!如果得住晌中間既人

你搵到有人肯俾你裝設備就得, 5GHz ac 100Mbps上下不是夢.
但你o個頭慢慢升緊做30/100Mbps.

2.4GHz唔好諗, 一向住樓全部都係干擾, 下行慢過上行一大截, 試過.

坐底都5GHz 802.11n, 香港其實5GHz有好多channel無人識用.
5.35GHz之後, 5.7GHz之前一堆可以outdoor射1W但係幾乎無device會auto揀落去, 保證乾淨少干擾.

目視到的話, 1km唔係問題

呢d題目真係幾星期就有一個!
今次仲要800M!如果得住晌中間既人
NeTZoO 發表於 2015-1-7 23:41

師兄用開正常的上網,絕對唔會明白我們的苦處。8M不單止,訊號都唔多穩定,經常斷,搵老電黎整,D外判都不負責任,話因為我條電話線問題,要我自己比錢換電話線。老電部垃圾MODEM跟本用唔到,我自己另外買ADSL+Router。

另外,800米同埋住中間既人又有咩問題呢?

你搵到有人肯俾你裝設備就得, 5GHz ac 100Mbps上下不是夢.
但你o個頭慢慢升緊做30/100Mbps.

2.4GHz唔好諗, ...
Brainstomer 發表於 2015-1-7 23:45

一定用5GHz,不過行ac真係唔平,又未知實際效果,想試左先比錢,最終其待的效果係100Mbit上下,但50Mbit都可以接受。慢慢升緊做30/100Mbps,唔知等到幾時,但我發現老電最近更新左個覆蓋表,之前我屋企係冇資料,而家係直情有指明係我果一棟村屋,係咪即將會升級既先兆呢?

可以唔駛等,當然想搵一個實際D既方法,不過都要有識人响度先可以裝設備,如果有CHING係真係幫到手,我唔介意比佢份1000m上網費

點解4G訊號不足以日常上網使用屎忽窿有無限上網

師兄用開正常的上網,絕對唔會明白我們的苦處。8M不單止,訊號都唔多穩定,經常斷,搵老電黎整,D外判都 ...
cliff9613 發表於 2015-1-9 07:37

800M 我估都算睇咁多人問最遠既一個!
如果你要好穩定發射及接收,你需要幾大發射功率?住你中間人都係某中既一個接收媒體!
你想像下長期有部通話中既手提在你身邊,你會覺得好自在?!

其實見你個地圖都覺得.....(我唔知你有幾高層),中間有條公路,條橋基本上已經一個石屎屏,再長期都有金屬流過(汽車),點對點你要收到穩定都幾難!

另外你可以需要一D商用器材,你比得起呢D錢不如JOIN 4G 無限啦!!再唔係實實際際比錢老電拉條尊線入場都叫做穩穩定定先啦~
比你解決到穩定連線問題,速度未必係你所要既,分分鐘無SPEED!

一定用5GHz,不過行ac真係唔平,又未知實際效果,想試左先比錢,最終其待的效果係100Mbit上下,但50M ...
cliff9613 發表於 2015-1-9 07:44

一隻UBNT 一千人仔左右,買齊一對二千幾唔算貴。

但你度地址細分咗就真係好有可能上VDSL, 睇多幾個月先決定啦。

我住35樓,用ASUS-AC66,掛在窗台做發射,射落對面D舊樓地下,用ASUS-HP12來做中繼,應該都有5-600米,免費開比人用,最高有成10M,平時有10幾廿人用到