接收力弱,有無辦法搞搞佢?

因為屋企個wifi router擺系廳(model 係 ZyXEL NBG-460N),返到房手機或平板收得好差同慢。

甘想問下,呢個情况我買多個router返黎駁router,系房加個router得吾得??

定系買個ap返黎router駁ap好啲? 同埋最重要既系房入面又有電腦,而部電腦又需要用lan線,而唔係用WI-FI...所以好麻煩

因為我有用內聯分享printer同自己有開sercer,要耐吾耐remote入去睇下,所以想問如果router駁router仲做吾做到內聯?

定係要用rounter 駁 ap 先可以 繼承返 rounter  個邊既 ip address 去做返內聯??

叫 range extender 或 repeater!

What's the difference between a range extender and a access point?  ...
toylet 發表於 2015-1-8 19:38

呢個解決到房內WIFI低信號問號,但變左電腦無左上網.....

因為將條線駁入去EXTENDER,但entender唔可以駁返線入去電腦......

呢個解決到房內WIFI低信號問號,但變左電腦無左上網.....

因為將條線駁入去EXTENDER,但entender唔可 ...
魂.忠仔 發表於 2015-1-8 21:31

extender 係
收 wireless, 再分俾甚他 wireless 和wired devices.

extender 係
收 wireless, 再分俾甚他 wireless 和wired devices.
chpyeung 發表於 2015-1-8 21:57

系~呢個我明,,,,

但係我房仲有電腦要上網,條線如果駁去extender,仲點比電腦用?

我都用緊wifi extender,個extender從來吾使用寬頻線

系~呢個我明,,,,

但係我房仲有電腦要上網,條線如果駁去extender,仲點比電腦用? ...
魂.忠仔 發表於 2015-1-8 22:41

個 Ethernet port 就係俾你由 extender 駁去電腦。
不過我就會淘部 totolink a2004ns 當 repeater 用。抵過買 extender, 又多幾個 LAN port 用。

個 Ethernet port 就係俾你由 extender 駁去電腦。
不過我就會淘部 totolink a2004ns 當 repeater 用。抵 ...
chpyeung 發表於 2015-1-8 23:10

甘個extender收返屋企WIFI??

但係房就收得1-2隔搞到成日斷,甘個entender咪晒左?

不過我就會淘部 totolink a2004ns 當 repeater 用。抵 ...
chpyeung 發表於 2015-1-8 23:10

我今日都想去買多個ROUTER返黎,但係就系怕佢甘`樣做唔返內聯,REMOTE唔返部SERVER同PRINTER

甘個extender收返屋企WIFI??

但係房就收得1-2隔搞到成日斷,甘個entender咪晒左? ...
魂.忠仔 發表於 2015-1-8 23:14

Extender 要放係收得好的位置,如第二房或走廊尾。