[操作疑難] 急想問兩款AC Router二選一的意見!Netgear R6200 和 TP-Link Archer C8

各位C Hing 好,

小弟有個急想知的意見問題,因想急買一個router,但不知揀那個好!
所以想各C Hing給給寶貴意見!

鎖定了以下兩個AC Router型号!
Netgear R6200 是2013年款,但這牌子好像幾好口碑!
減價至6xx

TP-Link Archer C8 新型号,但這牌子買到那麼貴,不知值嗎?
大約8xx

為何選以上兩款,因我想要直立式!
我家只是光纖入屋300MB,所以高速去到多少影響不大!
反而因為我用iphone 6plus,相對想著重wifi接收穩定或強!
因電話行到AC 5Gwifi,所以想選這類型的Router!

Netgear 內置天線,不知會否弱些呢相比下!
雖然大家的晶片也是用博通,但會否那隻用上好片?
雖然Netgear R6200內的用料應該不及TP-Link C8先進,
但,Netgear 是名廠,所以不知用料會否靚一些?
即是說就算不是先進用料,但出來效果也會優勝些?

各C Hing 會怎選?

我現在用緊單頻Router型号是TL-W1043ND V2
不知如和想買的那兩隻二選一的新Router分別大不大呢?
尤其是用電話wifi上網的情況分別!
謝謝各位C Hing的幫忙!

R6200 好似無啦
$650~$699 到, 單核, 256MB RAM
頂死左R6250
$800~$900, 假雙核, 假256MB RAM
R6250 係9XX尺屋用, 5G 覆蓋95%, 2.4G 覆蓋100%

R6200 好似無啦
頂死左R6250
R6250 係9XX ...
ininin 發表於 2015-1-8 22:27

R6200 好似無啦即是什麼意思? 唔明 @@

那如 R6200 or C8 Ching 你會怎選? 意見是? @@

Thanks C Hing Reply!

那如 R6200 or C8 Ching 你會怎選? 意見是? @@

Thanks C Hing R ...
tintinlee 發表於 2015-1-9 00:56

R6300V2 見過, R6200 好似無見有賣

Thanks C Hing R ...
tintinlee 發表於 2015-1-9 00:56

停賣, 呢排見唔到佢, 唯一一間仲有賣既賣得貴過R6250

R6200 好似無啦
頂死左R6250
R6250 係9XX ...
ininin 發表於 2015-1-8 22:27

點解話假雙核假256MB RAM?

R6300V2 見過, R6200 好似無見有賣
bbyubb 發表於 2015-1-9 01:37

我見到有得賣, 賣 659 @@ 但你們說己停賣...........那是否不應再買此 Model 倉底貨?

回覆 7# tintinlee

應該咁講
R6200 已經無得賣,而家賣緊係R6200v2。
R6200v2 係新版,比R6200細隻D,USB由2.0升級做3.0。

回覆  tintinlee

應該咁講
R6200 已經無得賣,而家賣緊係R6200v2。
R6200v2 係新版,比R6200細隻D,USB ...
moleungchan 發表於 2015-1-9 11:54

那R6200v2 買得過嗎, 如果和 TP-Link C8 去選共一!

如今日下到決定就今日去買